Tips voor het afsluiten van een autolening

Auto

Je merkt dat je steeds vaker een afspraak moet maken bij de garage, omdat je huidige auto telkens weer iets mankeert. Blijven de kosten maar oplopen en heeft de auto al een fors aantal kilometers op de teller staan, dan weet je dat het onvermijdelijke moment eraan komt dat je auto aan vervanging toe is. Een moment wat je wellicht graag uitstelt. Een andere auto kopen betekent immers vaak een flinke kostenpost en misschien heb je er simpelweg het geld nu niet voor.

Blijven investeren in je oude auto? Zonde.

Toch is het niet slim om tegen beter weten in te blijven investeren in een oude auto, want over 2 maanden mankeert hij weer iets nieuws. Het geld wat je nu in je oude auto stopt zou je ook kunnen investeren in een autolening namelijk. Een autolening maakt het kopen van een andere auto plots wél mogelijk. Alleen, waar let je precies op bij het aangaan van een lening voor een andere auto?

Autolening aangaan? Lees eerst onze tips

Wie op zoek gaat naar een andere auto komt al snel uit bij een autodealer. Wat er dan vaak gebeurt is dat de autodealer nog een kleine inkoopwaarde voor de oude auto aanbiedt, wanneer deze wordt ingeruild voor een nieuwe. Maar of je daar nu echt voordelig mee uit bent, dát is nog maar de vraag. Zelf je auto verkopen op een tweedehandswebsite loont doorgaans veel meer. Stort het bedrag op je rekening en je hebt al een stukje van de investering in een andere auto gewaarborgd.

Tip 1)  Ga geen onvoordelige lening aan bij een dealer

Autodealers bieden klanten soms aan via hen de auto te financieren; wel zo gemakkelijk. Het mag dan wel gemakkelijk lijken, maar het is lang niet altijd de voordeligste keuze. Beter kun je zelf rechtstreeks bij een financieringsmaatschappij geld lenen voor een auto, in plaats van de dealer als tussenkomst. Daarbij bieden dealers soms deals als de 50/50 deal, of kopen op afbetaling. Het lijkt zo mooi, maar helaas kleven er strikte voorwaarden aan die financieel ongunstig kunnen zijn voor de automobilist.

Tip 2)  Vergelijk rentes

Wat is er logischer dan het vergelijken van rentes op (auto)leningen? Voordat je een lening aangaat vergelijk je altijd eerst rentepercentages (daar bestaan handige vergelijkingswebsites voor). Wil je binnen 1 of 2 jaar aflossen? En welk bedrag wil je lenen? Deze factoren spelen een rol bij het rentepercentage.

Tip 3) Mag je boetevrij aflossen?

Op het moment dat je een lening afsluit beschik je meestal over onvoldoende financiële middelen; maar tijden kunnen veranderen. Als je in een later tijdsbestek juist wel de middelen hebt om je lening ineens af te lossen, of om een extra aflossing te doen, is het onvoordelig als dat niet mogelijk blijkt zonder een boete hierover te betalen. Houd dus in gedachten dat je boetevrij wilt kunnen aflossen en controleer of dat mogelijk is binnen de lening. 

Tot slot

De meest gekozen lening voor een auto is een persoonlijke lening. Dit type lening kent maandelijks altijd hetzelfde aflossingsbedrag en rentepercentage: wel zo overzichtelijk dus.

Dit vind je misschien ook leuk