Hoe oud wordt een kat

Hoe oud wordt een kat

Je huisdier wil je het liefst zo lang mogelijk bij je hebben. Eén van de tragische dingen van het leven is dat we op een gegeven moment afscheid zullen moeten nemen. Zo ook van een kat. Maar hoe oud kan een kat eigenlijk worden? In deze blog gaan we het antwoord op deze vraag bekijken. Katten behoren samen met honden tot de populairste huisdieren van ons land. Geschat wordt dat tussen de 22% en 25% van de huishoudens in ons land één of meerdere katten in huis hebben. Maar hoe oud wordt een gedomesticeerde kat gemiddeld?

De gemiddelde leeftijd van een kat

Nemen we de gemiddelde leeftijd van een kat, dan zien we dat een kat ongeveer 14 jaar oud zal worden. Natuurlijk zal de ene kat net wat jonger zijn dan dat of net wat ouder worden, waardoor er meestal een range gehanteerd wordt van 12 tot 18 jaar. Een kwart van de katten sterft voor het negende levensjaar, terwijl een kwart van de katten ouder wordt dan 17 jaar. De oudste kat aller tijden werd 38 jaar en 3 dagen. Dit is echt uitzonderlijk, aangezien de oudste kat ter wereld van dit moment 26 jaar is. 

Welke factoren zijn van invloed op hoe oud je kat wordt?

Een kat kan best oud worden, maar hier zijn wel een aantal factoren die bepalend zijn. Ten eerste kan het een verschil maken of je te maken hebt met een zwerfkat of een raskat. Als raskat word je over het algemeen beter verzorgd, terwijl je als zwerkat te maken krijgt met onder meer geen verwarming, jagen op eten, gevechten en katten ziektes. Een andere factor is goede genen. Bij raskatten kan hierop gefokt worden, bij zwerfkatten niet en is het van geluk afhankelijk. Een beetje geluk is sowieso een factor voor de leeftijd van je kat.

Katten gaan graag op avontuur. Helaas blijkt in de praktijk dat niet iedere kat goed uitkijkt tijdens het oversteken. Helaas wil dit ook nog wel eens leiden tot vroegtijdige overlijdens. Hetzelfde geldt voor katten die iets te graag uit het kantelraam willen klimmen. Hier kunnen ongelukken mee gebeuren. Voor raskatten is een baasje die goed voor hen zorgt van essentieel belang. Hiermee bedoelen we niet alleen dat ze genoeg liefde en genegenheid krijgen, maar ook bijvoorbeeld dat de kat voldoende gezond eten krijgt en voldoende beweging krijgt. Dit zijn de meest bepalende factoren als het gaat om hoe oud je kat kan worden.

Dit vind je misschien ook leuk