Zelf wijzigingen aanbrengen in de meterkast van je woning

De meterkast vormt het kloppende hart van elke woning. Alle elektrische apparatuur is via de leidingen in de woning met de meterkast verbonden. Zo’n technische installatie kan over het algemeen jaren mee, maar er kan aanleiding zijn om onderdelen ervan te vervangen. Dit is zeker aan te bevelen wanneer het verouderde constructies betreft, omdat ook de brandveiligheid dan wellicht in het geding is. Je kunt eenvoudige wijzigingen in de meterkast zelf uitvoeren, mits je goed weet wat je doet en werkt volgens de voorschriften. 

Hoofschakelaar uit

Ga je inderdaad in de meterkast aan het werk, zorg er dan voor dat je allereerst de hoofdschakelaar in de woning uitzet. Op die manier voorkom je dat je onder stroom komt te staan tijdens het uitvoeren van de klus. Zorg ervoor dat je een spanningszoeker binnen handbereik hebt, zodat je te allen tijde eerst zelf kunt controleren of de stroom daadwerkelijk afgeschakeld is van het onderdeel waaraan jij wilt gaan sleutelen.

Bereid alles goed voor

Werkzaamheden aan een elektrische installatie vereisen grote zorgvuldigheid. Bereid dus alles goed voor en zorg ervoor dat je exact in kaart hebt gebracht wat er precies moet gebeuren. Ons advies: ga eerst op papier de groepenkast samenstellen zoals die moet zijn en schaf vervolgens de benodigde onderdelen aan. Pas wanneer je alle onderdelen compleet hebt, kun je aan de slag gaan. Dit is geen klus om in delen uit te voeren, het moet allemaal meteen goed zijn. 

Een veilige installatie

Voor het veilig aanleggen van elektriciteit bestaan de nodige voorschriften. Niet voor niets hebben stroomdraden elk een eigen kleur. Als je iets onjuist met elkaar verbindt, kan dat tot kortsluiting leiden. Omwille van de veiligheid ben je ook verplichting om tenminste twee aardlekschakelaars in de installatie te hebben. Nog beter is het plaatsen van een aardlekautomaat van Vekto die je niet alleen beschermt tegen lekstroom, maar ook tegen overbelasting en kortsluiting. Zo’n automaat is tegenwoordig heel compact en schakelt de elektriciteit direct uit, wanneer er sprake is van een storing. Je weet hierdoor meteen waar de fout zit en dat helpt je bij het sneller oplossen van de problemen.

Verbreek geen zegels

Bepaalde delen van elektrische installaties zijn verzegeld. Zo’n zegel zit er niet voor niets, het vormt het bewijs dat je niet zelf aan de installatie geknoeid hebt. Verbreek zo’n zegel niet, maar schakel een erkend installatiebedrijf in.

Dit vind je misschien ook leuk