Zorgverzekeringen worden elk jaar duurder. Dat is een vervelende bijkomstigheid in je maandelijkse uitgaven, met name in een tijd van inflatie. Het is daarom niet vreemd dat je zo veel mogelijk wilt bezuinigen, zo ook op je zorgverzekering. Er zijn een hoop opties om de premie van je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen te verlagen. Deze mogelijkheden komen met belangrijke aandachtspunten. In dit artikel bespreken we ze.
Een beperktere keus in zorgveleners
Een manier om de zorgpremie van jouw basisverzekering te verlagen, is door te kiezen voor een budget- of naturapolis. Deze vormen hebben gecontracteerde zorgverleners. Bij een budgetpolis heb je een zeer beperkte keus in zorgverleners. Een naturapolis biedt wat meer keus en vergoedt doorgaans 75% aan zorgkosten. Kies je voor een dergelijke polis, dan kan het zijn dat je geen gebruik kunt maken van de zorgverlener die jouw voorkeur heeft, zoals het ziekenhuis in je eigen stad. Je wordt dan behandeld in het dichtstbijzijnde ziekenhuis met wie jouw verzekeraar een contract hebt.
Een hoog eigen risico en onverwachte kosten
In de basisverzekering zit een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit houdt in dat je bij een behandeling in het ziekenhuis of een kliniek de eerste 385 euro zelf betaalt. Alle overige kosten worden gedekt door de verzekering. Dat is fijn, want een behandeling is meestal veel duurder. Je krijgt korting op jouw zorgpremie wanneer je jouw eigen risico omhoog schroeft. Dit kan steeds met 100 euro tot 885 euro. Wanneer je geen behandelingen verwacht te gebruiken, kan dit een mooie optie zijn om te besparen op je zorgkosten. Let wel: mocht je onverwacht toch een behandeling nodig hebben, ben je uiteindelijk duurder uit, omdat je zelf een hoger bedrag moet bijleggen. Zo is de goedkoopste zorgverzekering, niet altijd de beste zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie.
Geen aanvullende verzekering
Sommige mensen kiezen ervoor om alleen de verplichte basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering afsluiten betekent altijd een hogere premie. Wanneer je gebruik maakt van zorg uit de aanvullende verzekering, worden deze kosten vergoed. Het is altijd goed om te bekijken of jouw aanvullende verzekering past bij jouw zorgbehoeften. Weeg af waar je uiteindelijk het meeste geld mee bespaart voordat je besluit helemaal geen aanvullende verzekering af te sluiten. Ook kun je eens kijken of overstappen een lonende optie voor is; je kunt jouw basisverzekering en je aanvullende zorgverzekering namelijk bij twee verschillende verzekeraars afsluiten. Door goed af te wegen en te vergelijken ben je er zeker van dat je goedkoper uit bent!