Tips om je overwaarde slim in te zetten

Tips om je overwaarde slim in te zetten

Overwaarde is een begrip waar je misschien wel eens van hebt gehoord. Er is sprake van overwaarde wanneer jouw woningwaarde hoger ligt dan je openstaande hypotheek. In deze tijd is dat al gauw mogelijk. Maar hoe kun je dit nu slim inzetten? In dit artikel lees je er alles over. 

Waar kan ik mijn overwaarde allemaal voor gebruiken? 

In principe is het mogelijk om je overwaarde voor verschillende doeleinden te gebruiken. 

Huis verbouwen 

Je kunt je overwaarde gebruiken om je huis te verbouwen. Een klein probleem is dat je overwaarde nog ‘in de stenen’ van je huis zit. Je kunt er dus niet zomaar bij, maar met de financiering voor een verbouwing kan dit wel. Je verhoogd dan als het ware je hypotheek of je sluit een tweede hypotheek af. Wel zullen dan je maandlasten omhoog gaan. De bank zal dan ook van te voren kijken of je dit wel echt kunt financieren. 

Huis verkopen en gaan huren

Een andere mogelijkheid om je overwaarde vrij te maken is door het verkopen van je woning om vervolgens te gaan huren. Dit geeft je namelijk de vrijheid om te doen met je overwaarde wat je maar wilt. Hier komt wel bij kijken dat de bijleenregeling drie jaar na verkoop blijft gelden voor het gebruik van je overwaarde. Wanneer je dus besluit binnen drie jaar weer te gaan kopen, moet je de overwaarde alsnog hiervoor gebruiken. Zo behoudt je de hypotheekrenteaftrek hiervoor. Wanneer je dit niet doet, mag je dit bedrag voor ieder doeleinde gebruiken. 

Tips om je overwaarde slim in te zetten

Overwaarde gebruiken voor een schenking 

Om iemand financieel een zetje in de rug te geven kun je ze een schenking doen voor de eigen woning. Dit kan zijn voor het kopen van een huis, maar ook om af te lossen of te verduurzamen/ verbouwen. Let op: dit is nog maar even fiscaal aantrekkelijk.

In 2022 kun je nog maximaal 106.671 (jubel) belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tot 4 jaar, in 2023 is dit nog €27.231 en per 2024 vervalt de vrijstelling. Daarna moet je er wel belasting over gaan betalen. Een familieband is overigens niet verplicht.

Financiële buffer opbouwen

Een financiële buffer opbouwen is natuurlijk altijd slim. Zo kun je altijd onverwachte financiële kosten bekostigen. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken om het inkomen na je pensioen te vergroten. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een financiële buffer handig is.

Investeren in een camper

Het geld investeren in een camper, om zo te kunnen gaan en staan waar jij maar wilt is natuurlijk fantastisch. Of misschien wil jij er wel die droomauto of boot van kopen. Het is allemaal mogelijk!

Hoe zit het met overwaarde en hypotheekrente? 

Naast deze tips om je overwaarde slim in te zetten, kan overwaarde ook interessant zijn voor je hypotheekrente. Wanneer de waarde van je woning voldoende is gestegen of je hebt voldoende afgelost, kan het zomaar zijn dat je nu in een lagere risicoklasse zit en in aanmerking komt voor rentekorting.
Niet iedere bank is soepel met het verlagen van de risicoklasse en de hypotheekrente. Wanneer je denkt hier recht op te hebben, is het slim dit even uit te zoeken. Dit kan een hoop schelen! 

Dit vind je misschien ook leuk