Wat is het verschil tussen dag-, maand- en jaarrente?

Wat is het verschil tussen dag-, maand- en jaarrente?

De berekening van dag-, maand- en jaarrente

Neem je een lening om een consumptieve aankoop mee te doen of een hypotheek voor een woningaankoop dan moet je rente betalen. Je gaat daartoe een contract aan met de geldverstrekker waarmee wordt vastgelegd hoeveel je leent, hoe lang de lening duurt en hoe aan rente met aflossing wordt gewerkt. Bij alle typen leningen en hypotheken is de rentestand van groot belang. Er is echter een groot verschil tussen de dag-, maand- en jaarrentestand. Wat is het onderscheid en hoe wordt het berekend?

Verschillende termen toegelicht

Bij het aangaan van een lening of hypotheek krijg je te maken met de dagrente. Dit is echter de jaarrente welke op een bepaalde dag wordt gevraagd. Past die rentestand bij jouw leningswensen en financiële ruimte dan kun je die rente vastleggen. Het betekent dat je over een bepaalde looptijd die rentestand moet gaan vergoeden. Standaard betekent het een lening tegen een jaarrente echter je betaalt feitelijk maandrente. Hoe wordt dit omgerekend?

Waarom verschillende rentestanden?

Iedere dag verandert de rentestand. Daartoe wordt op basis van de looptijd eveneens een variatie aangegeven omdat bij een langere termijn het risico op relatief verlies voor de bank ten opzichte een toekomstige veranderende rentestand. De jaarlijkse rentestand dat je hebt verkozen wordt niet in rekening gebracht voor je maandelijkse lasten. De jaarrente wordt echter omgezet naar een maandrente. In het meest extreme geval kan het zelfs een dagrente betekenen voor hoge risicovolle particuliere leningen of als boete clausule gelden.

Formule voor omzetting

De jaarrente dient te worden omgerekend naar de maand- en dagrente. Het houdt niet in dat je door 12 deelt omdat er een groeifactor in zit. De jaarrente wordt omgerekend met de volgende formule:

  • i;mnd = maandrente = (1+i;jr)1/12-1 met daarin;
  • i;jr = jaarrente (%).

Voor de dag rente geldt echter dat het moet worden bepaald op basis van het aantal dagen in het jaar. Een normaal jaar dan geldt er 365 dagen echter met het schrikkeljaar (iedere 4 jaar) is het 366 dagen. Daarvoor geldt:

  • i;dag = dagrente = (1+i;jr)1/365-1 en (1+i)1/366-1;

Met voorgaande kan de des betreffende rentestand voor iedere termijn worden bepaald.

Rentevoorbeeld berekening

Stel je hebt een woning gekocht tegen 165.000 euro bij een jaarrente van 4,4% hoeveel bedraagt de rentelast?:

  • i;mnd = 1,0441/12-1 = 0,3595%;
  • i;dag = 1,044365-1 = 0,0118%;
  • rentelast = 165.000*0,003595 = 593,18 euro/maand (geen rekening houdend met aflossing);
  • rentelast = 165.000*0,000118 = 19,47 euro/dag.

Zodoende kun je altijd op basis van de jaarrente exact bepalen hoeveel je aan rentelasten hebt over een gegeven termijn.

Lees verder suggesties:

Rente sparen: hoeveel moet je inleggen voor een eindbedrag?

Hoe hoog zijn de rentelasten voor jou per maand en per maand?

Hoe reken je de mate van aflossing hypotheek na X jaar uit?

Toekomstige renteaftrek uitrekenen bij annuiteiten hypotheek

Artikel partner:

Berekenen van dag- en maandrente, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk