Bloed in braaksel, overgeven: wat is de oorzaak?

Bloed in braaksel, overgeven: wat is de oorzaak?

Bloed bij het braken

Voel je je niet goed, ben je draaierig of heb je iets verkeerds gegeten dan kan het leiden tot overgeven. Het is een standaard reactie van het lichaam om ongewenstheden op de snelste manier af te voeren. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarbij het braken pijn doet en sporen van bloed geeft. Wat kunnen de oorzaken ervan zijn en wat kun je het beste doen?

Normale functie

Het verwijderen van ongewenstheden uit het lichaam is een standaard reactie. Verkeerd voedsel of je niet goed voelen kan ervoor zorgen dat het maagzuur gaat opspelen waarop de slokdarm en keel reageren. Het zorgt ervoor dat men een misselijk wordend gevoel krijgt waardoor het slikeffect toeneemt. De smaak in de mond en keel wordt iets zuurder en je begint je onbehaaglijk te voelen. Het houdt in dat je naar het toilet zult gaan om het te laten gebeuren. Je geeft over. Vaak zal het zo zijn dat je na het braken snel weer beter gaat voelen, juist omdat de verstorende elementen het lichaam hebben verlaten. Wat als er bloed bij zit?

Vastzittend voedsel in de slokdarm

Na het braken, of juist door te eten kan een stuk voedsel zijn blijven hangen in de slokdarm. Mogelijk heb je het onvoldoende gekauwd of te snel te veel ingenomen. Ook na braken kan er iets zijn achtergelaten. Het vormt als het ware een verstopping van de opening waardoor eveneens het braakeffect wordt gestimuleerd. Probleem is dat er al iets zit en dus zal het bij overgeven voor een druktoename zorgen. Het kan inhouden dat de slokdarm tijdelijk pijn gaat doen, waarbij scheurtjes ontstaan en mogelijk een wondje wordt geforceerd. Bloed kan daardoor vrij in het braaksel komen. Omdat het een eenmalige omstandigheid is zal het slokdarmslijmvlies de wond snel laten herstellen waardoor je er daarna weinig last meer van zult hebben. Welke andere aandoeningen kunnen wel voor meer problemen zorgen?

Invloed zuur op de maagwand

Veel stress en ongezond eten kunnen ertoe leiden dat de maag teveel zuur produceert. Het zorgt ervoor dat de maagwand relatief veel wordt belast waardoor mogelijk een opening ontstaat. De belasting door het zuur is te groot met als resultaat dat een maagzweer wordt gevormd. Dit kan worden veroorzaakt door stress, maar ook door veel alcoholinname, roken in combinatie met onvoldoende groente en fruit nuttiging. Is de zweer eenmaal ontstaan dan heeft het maagzuur een vrije uitgang gerealiseerd. Om de toestroom van zuur tegen te houden zal bloed in de maag moeten stromen. Bij een kleine zweer is dat druppelsgewijs en merkt de persoon er mogelijk niets van echter bij een grotere zweer kan het veel bloed betreffen. Bij het overgeven van veel bloed moet je altijd medische hulp zoeken.

Vergroeiing van de maag: kanker

Het hebben van aanhoudende pijn in de maag in combinatie met het geregeld braken van bloed kan komen door maagkanker. De persoon kan een aanhoudend vol gevoel hebben waarbij de persoon misselijk is en overgeeft. Daarnaast verliest men gewicht doordat men minder voedsel kan binnenhouden. Ook de ogen kunnen geel van kleur worden doordat gal-aanvoer is verstoord. Het hebben van maagkanker wordt veelal laat ontdekt waardoor er een levensbedreigende conditie van toepassing is. Laat je snel onderzoeken als er bloed in het braaksel zit zeker in combinatie met gelige ogen.

Pijn in de slokdarm tezamen met bloed betekent praktisch altijd een onschuldige omstandigheid. Het komt een enkele keer voor en dus geen reden tot alarmering. Dit is anders als er veel bloed naar buiten komt. Een maagzweer kan met medicijnen worden behandeld.

Lees verder suggesties:

Tussentijds bloedverlies, waar kan dat aan liggen?

Bloedrode puntjes op de eikel

Artikel partner:

Overgeven met bloed

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk