Hoe kan stress pijnlijke borsten veroorzaken?

Hoe kan stress pijnlijke borsten veroorzaken?

Pijnlijke borsten door stress

Van nature zijn de borsten een gevoelige plek juist omdat er vele zenuw uiteinden zitten. Stress kan ervoor zorgen dat in het borstweefsel pijn kort of langdurig aanhoudt. Wat voor invloed heeft stress hierop en wat kun je eraan doen?  

Oestrogeen voor borstvorming

Binnen het lichaam is de stof oestrogeen van groot belang aangezien het ervoor zorgt dat de vrouwelijke eigenschappen in stand worden gehouden. Indien het gehalte hoog is worden de borsten aanvullend gestimuleerd met de neiging om ietsjes groter te worden. Het resulteert in het gevoel alsof de borsten pijnlijk aanvoelen. Het kan daarbij gaan om de gehele borst of juist in de extra gevoelige tepels. Ook stress kan hierbij verder van invloed zijn.  

Uitstel van de periode

Iedere maand verwacht de vrouw dat de menstruatie netjes na 27 dagen op gang komt zodat het baarmoederslijmvlies wordt vervangen. Dit wordt in gang gezet door een afnemend progesterongehalte. Stress kan bij een deel van de vrouwen ervoor zorgen dat het oestrogeengehalte extra hoog is waarbij het progesteron onvoldoende daalt. Oftewel het lichaam houdt een hormonale balans in stand waardoor de periode te laat komt. Het kan bijvoorbeeld ook liggen aan bloedarmoede, polycysteus-ovariumsyndroom, ongezonde voedselinname, enzovoorts. Het zorgt ervoor dat de borsten over gestimuleerd blijven waardoor de pijnlijke aandoening kan aanhouden.  

Invloed van neurotransmitters

Hoe goed we ons voelen is voor een groot deel bepaald door de aanwezigheid van neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline en serotonine. Stress en angsten in het lichaam zorgen ervoor dat het serotoninegehalte verstoord raakt. Het zorgt er namelijk voor dat het adrenalineniveau stijgt en dat verbruikt in combinatie met stress veel serotonine. Deze stof is verantwoordelijk voor de behoefte om te eten, of we geslachtsgemeenschap willen hebben, de stemming en tevredenheid. Meer stress zorgt ervoor dat het aandeel van deze stof daalt waardoor het lichaam minder tevreden is.  

Een gespannen lichaam

Als de stemming daalt nemen spanningen in het lichaam toe. Spieren staan strakker dan normaal en de hartslag ligt hoger. Het houdt eveneens in dat het aandeel zuren stijgt. Zeker bij de veertigplusser waarbij het aandeel natriumbicarbonaat onvoldoende is om zuren effectief af te voeren kunnen de zuurconcentracties snel toenemen. Daardoor kunnen op meerdere plekken in het lichaam pijnlijke spieren en gewrichten voordoen. Het weefsel van de borsten is een voorname plak waar zuren tintelingen of pijnlijke steken kunnen veroorzaken.  

Tips

Enerzijds is het van belang om stress factoren in het leven zoveel als mogelijk te ontzien. Uiteraard gaat dat lastig indien je een drukke baan hebt. Het is van belang om rustmomenten in te lassen zodat je het lichaam compleet kunt laten ontspannen. Reeds om de twee uur vijf minuten lichaam en geest compleet ledigen helpt enorm. Anderzijds is het van belang om zuren af te voeren. De zeer gevoelige borsten worden door het zuur beïnvloed waardoor pijnlijke steken kunnen ontstaan. Afvoer kan worden bevorderd door de inname van zuiveringszout (bij de veertigplusser) of door het drinken van brandnetelthee. Dit laatste heeft een vochtafdrijvende werking waardoor gifstoffen en zuren op een natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten. Ook kun je rooibosthee innemen om verder te ontspannen. Let wel dat je een brandnetelthee kuur een maand mag doen waarna je een maand pauze neemt. Ga dan compleet over op rooibosthee omdat het een relaxerend middel is. Aanvullend kun je griffonia extract of tryptofaan supplementen innemen om de aanmaak van serotonine te bevorderen.

Artikel partner:

Werkdruk en vakantiestress, hoe kun je onwel zijn voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk