Huidkleuren en vlekken, wat zijn de veroorzakers ervan?

Huidkleuren en vlekken, wat zijn de veroorzakers ervan?

Oorzaken van verkleuringen aan de huid

Gedurende het leven ondergaat de huid een grote transformatie. De kleur verandert veelal onder invloed van de zon, maar ook bepaalde aandoeningen kunnen kleurveranderingen veroorzaken. Om kanker aan de huid daarbij uit te sluiten is het altijd belangrijk om op te letten. Wat kunnen de oorzaken zijn waardoor de huid bepaalde kleuren krijgt en wat kan eraan worden gedaan?

Gele huid

Normaal heeft de huid een blanke, licht bruine of donkerbruine kleur veroorzaakt door de grootte van de melanine deeltjes (genetisch bepaald). Deze normale gezonde toestand is onderhevig aan verschillende invloeden van buitenaf waardoor die huid kan gaan opspelen. Een gele huid mogelijk gecombineerd met geel uitziende ogen is een duidelijk teken van geelzucht. In dat geval werkt de lever niet meer naar behoren of wordt gal niet meer aan de vertering toegevoegd. Probleem daarbij is dat in het lichaam in toenemende mate bilirubine wordt opgebouwd waardoor men geel eruit gaat zien. Het is noodzaak om snel te worden behandeld zodat deze afvalstoffen weer op een natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten.

Wijnvlek en witte plekjes

De huid kan vele kleuren aannemen. Een aandoening welke reeds bij de geboorte aanwezig is, betreft de wijnvlek. Plaatselijk zijn bloedvaatjes groter in diameter waardoor de huid meer bloeddoorstroming heeft. Het zorgt ervoor dat die huid een andere veelal rodere kleur heeft. Het kan worden behandeld middels laserstralen waardoor de bloedvaatjes in formaat afnemen. Daarnaast kan men met de tijd witte plekjes overal op de huid krijgen. Dit wordt vitiligo genoemd en wordt veroorzaakt door een onbalans in melaninevorming waarnaast zonnestralen grote invloed uitoefent.

Schimmels

Op de huid zijn vele bacteriën en schimmels aanwezig welke zeer nuttig zijn. Doordat het zuurgehalte verandert of juist een negatieve huidreactie ontstaat door een ontsteking kunnen verkeerde schimmels de overhand krijgen. Het kan ertoe leiden dat rode vlekken als het ware als kringen over de huid trekken. Deze schimmel infectie kan schilferen in sommige gevallen ernstig jeuken. Het zorgt ervoor dat de persoon mogelijk meer moet krabben waardoor de aandoening verslechtert. Schimmelinfecties zoals aan de eikel (balanitis) of de huid zoals bij ringworm kunnen goed met een anti-schimmelzalf worden behandeld.

Jeukende blaasjes

Meerdere aandoeningen kunnen rode vlekken met blaasjes of korsten op de huid veroorzaken. Denk aan krentenbaard (veelal rond de mond en is zeer besmettelijk), waterpokken bij een kind voor het twaalfde levensjaar, gordelroos op oudere leeftijd (voor diegene die waterpokken hebben gehad), koortslip, genitale herpes en dergelijke. In deze gevallen kan zinkzalf goed helpen om de besmettelijke aandoening te verhelpen. Enerzijds zorgt het ervoor dat de besmettingshaard oftewel het vocht in de blaasjes indampt en anderzijds vermindert de invloed van hitte en jeuk. Zodoende kan met de zalf de meeste jeukende besmettelijke huid aandoeningen worden aangepakt.

Allergische reacties

Door de inname van bijvoorbeeld koemelk kan er een allergische reactie ontstaan waardoor de huid ernstig kan verkleuren. Het gaat gecombineerd met pijnlijke darmen en dunne ontlasting. Daarnaast kan men ook allergisch zijn voor bepaalde soorten fruit, stoffen in de lucht, materialen enzovoorts waardoor een huidreactie wordt veroorzaakt. Het kan ertoe leiden dat juist plaatselijk maar ook grote delen van het gehele lichaam worden aangetast. Het kan gaan om een lichte reactie waarbij de huid iets verkleurd of juist intensieve verkleuringen. Zeker bij koemelkintolerantie kan het om dieprode verkleuringen gaan. Laat je informeren door een arts hoe je hierop het beste kunt reageren.

Constitutioneel eczeem

Deze aandoening kan door een allergie maar ook door een anti-immuunziekte worden veroorzaakt en wordt ook wel dauwworm genoemd. De huid wordt daarbij direct aangetast waardoor langdurig extreme huidverkleuringen optreden. Omdat ook de zenuwen worden aangetast kan het gepaard gaan met extreme jeuk waardoor de neiging om te gaan krabben toeneemt. Het zorgt ervoor dat de persoon in toenemende mate er last van krijgt. Het kan leiden tot rode intens jeukende vlekken waarbij de huid ernstig schilfert mogelijk schubben vertoont. Het is noodzaak om de aandoening bij de bron aan te pakken door het immuunsysteem minder actief te laten worden. Daartoe wordt veelal medicatie als Neoral als onderdrukker voorgeschreven.

Moedervlek en ouderdomsvlekken

Standaard worden we geboren met moedervlekken. Iedereen weet dat we moeten oppassen indien er sprake is van deze vlekken, zeker als het een ophoging heeft. Vergroeiingen kunnen voorkomen als fibromen waarbij de huid uitrekt en overmatig deelt. Het is een onschuldige hoeveelheid extra huid wat veelal hangend (bijvoorbeeld onder het oog) opvalt. Daarnaast krijgt men bij het ouder worden vlekken. Door invloed van de zon neemt de concentratie van melanine op bepaalde plekken toe waardoor ouderdomsvlekken ontstaan. Uiteraard dient men extreme kleurwijzigingen en vormveranderingen in de gaten te houden.

Veranderende vlekken en kanker

Huidkanker wordt gekenmerkt door verandering van vorm, kleur, ophoging en verdikking. Het lijkt er compleet anders uit te zien dan een tijdje geleden. Het kan dus zijn dat vrij snel de gedaante verandert doordat de huid extreem snel deelt. De kleuren kunnen van lichtbruin overgaan in paars waarnaast de aandoening mogelijk verhoogd aanvoelt. Indien de vlekken groter zijn dan circa een centimeter waarbij duidelijke kleurwijzigingen opvallen dan dient altijd de huidarts te worden ingeschakeld. Bij tijdig ingrijpen kan huidkanker goed worden behandeld.

Constateer je vreemde verkleuringen aan de huid dan moet je altijd snel medisch onderzocht worden. De achterliggende reden van de aandoening kan ingrijpend en soms levensbedreigend zijn.

Lees verder suggesties:

Een verharding onder de huid hoeft geen kanker te zijn

Een dik been kan leiden tot een zwerende verkleurde huid

Witte huidvlekken door de zon verslechteren osteoporose

Rode huidvlekken en schilfers, wat zijn de veroorzakers?

Artikel partner:

Huidvlekken in alle soorten, kleuren en maten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk