Witte poep en donkere plas, wat is er mis?

Witte poep en donkere plas, wat is er mis?

Ongewone kleur van ontlasting en urine

Gewoonlijk verwacht u dat de ontlasting netjes bruin is en de plas helder tot geelachtig. Dit is de omstandigheid waarbij afvalstoffen van het lichaam op een nette manier worden afgevoerd. Toch kan het door aandoeningen voorkomen dat de afvoer wordt geblokkeerd of juist een andere weg moet vinden. Het kan ervoor zorgen dat de keutel helder wit van kleur is, mogelijk gecombineerd met een donkerbruine plas. Waardoor kan deze omstandigheid worden veroorzaakt?

Waarom heeft ontlasting een donkere kleur?

Ons bloed gaat normaal circa 100 tot 120 dagen mee waarna het wordt vervangen. Het verversen van het bloed gebeurt dagelijks zodat geleidelijk aan alle bloedcellen opnieuw zijn aangemaakt waarmee oude zijn vervangen. Oftewel oude bloedcellen worden afgebroken en uit het bloedplasma gehaald. Onderdeel van rode bloedlichaampjes is hemoglobine verantwoordelijk voor de zuurstoftransport. Indien dat wordt afgebroken ontstaat er bilirubine welke via de lever aan gal wordt toegevoegd. Dit wordt vervolgens achter de maag aan te verteren voedsel toegevoegd. Bilirubine heeft een gele tot bruine kleur waardoor de ontlasting een typisch bruine kleur krijgt.

De kleur verandert

Poep kan verschillende kleuren hebben. Indien het echter een lichte tot witte kleur aanneemt dan is er vaak sprake van een obstructie. Het houdt in dat gal niet aan de darmen wordt toegevoegd waardoor er geen kleurstof is. Oftewel door het ontbreken van kleur, zal de ontlasting wit zijn. Dit kan worden veroorzaakt door galstenen maar ook door een probleem aan de lever. Indien gal niet kan worden aangevoerd, wordt bilirubine niet afgevoerd. Deze omstandigheid kan een tijdelijke omstandigheid zijn, waarna de kleur binnen enkele dagen weer normaal is. Toch kan het ook langdurig voorkomen. Wat is dan de oorzaak?

Leveraandoeningen

Indien de keutel langdurig wit van kleur is, dan worden er structureel geen afvalstoffen afgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan levercirrose. De lever sterft geleidelijk aan waardoor de lever in progressieve mate minder bloed kan verversen. Oftewel het lichaam blijft verstoken van afvalstoffen waardoor geelzucht kan ontstaan. De ogen kunnen geel kleuren maar de huid kan ook een onnatuurlijke kleur krijgen. Daarnaast geldt dat de afvalstoffen alsnog moeten worden afgevoerd en dus dient het via het via de urine te worden afgescheiden.

Bloedziekten

Bloedkanker zoals ziekte van Kahler, ziekte van Waldenström, een ontregelde lever of milt maar ook auto-immuunziekten welke het bloed aanvallen kunnen leiden tot ongewone aan- en afbraak van bloedcellen. Het aandeel afvalstoffen is daarmee hoog en dient op een natuurlijke manier worden afgevoerd. Enerzijds is dat via de gal aan de ontlasting en anderzijds via de urine. De nieren filteren dus een deel van het bilirubine uit het bloed. Daardoor zal de plas donker van kleur zijn. Veelal is de ochtendplas het donkerst waarna het lichter van kleur wordt. Toch zal in dat geval de plas nooit de originele heldere kleur verkrijgen. Deze aandoening wordt paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie genoemd.

Heeft u langdurig witte ontlasting of een aanhoudend slecht riekende donkerbruine plas dan moet u een medische check ondergaan. Er kunnen meerdere lichte tot ernstige problemen aan ten grondslag liggen. Laat uw bloed met ochtendurine controleren en laat u verder lichamelijk onderzoeken.

Lees verder suggesties:

Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen

Witte of oranje ontlasting, wat is er aan de hand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk