Zeep kan rode vlekjes en jeuk op de eikel veroorzaken

Zeep kan rode vlekjes en jeuk op de eikel veroorzaken

Zeeprestanden veroorzaken rode vlekjes

Iedere dag wassen we het lichaam enkele keren zodat we ons schoon en netjes voelen. Ook onder de voorhuid is het van belang om geregeld even de bezem erdoor te halen. Toch is de eikel en onder de voorhuid een gevoelige plek waar de natuurlijke zuurtegraad en vochtigheid een gezonde bacterie-populatie in stand houdt. Wat is de invloed van het gebruik van zeep op die zuurtegraad en waarom kunnen er rode vlekjes op de eikel ontstaan?

Natuurlijke balans aanwezig

Het geslachtsdeel en zeker ter plaatse van de eikel heeft een natuurlijke balans door het zuur. Een neutrale zuurtegraad is 7 pH echter het lichaam is iets zuurder met 5-7 pH. Dit betekent dat de omstandigheid ongunstig is voor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. Oftewel er blijft een gezonde situatie over waarbij lichaamseigen bacteriën de wacht houden. Zo kunnen vreemde ongewenste invloeden worden geweerd zodat het een normale gezonde kleur heeft.

Zeepgebruik en pH waarde

Poets en scrub je iedere dag onder de voorhuid en achter de eikelrand dan is dat goed voor de properheid. Toch moet je zoveel als mogelijk schoon water gebruiken waarbij je de invloed van zeep beperkt. Standaard zeep is namelijk basisch van aard oftewel heeft een pH waarde van 8. Zeker bij de omstandigheid dat je snel even poets en mogelijk slecht met water naspoelt blijven er zeepresten achter. Dit kan snel een verslechterende omstandigheid veroorzaken.

Zuurtegraad onbalans zorgt voor schimmels

Door achtergebleven zeepresten verandert de pH waarde, waardoor de aanwezige bacteriën niet meer opgewassen zijn tegen andere invloeden. Schimmels krijgen de kans om tot ontwikkeling te komen. Zijn de schimmels eenmaal werkzaam dan kan de omstandigheid snel verslechteren waarbij de eikelhuid en de rest van de voorhuid wordt aangetast. Dit omdat er een gunstige woekertoestand is bereikt waar de plaatselijke weerstand niet tegen opgewassen is.

Klachten door de aandoening

Het kan voorkomen dat je na het douchen reeds bloedrode plekken ziet, maar het kan ook zijn dat je ze na een nachtje slaap pas ziet. Je rolt de huid op en ziet tot je schrik rode tot donker rode plekken. Met de tijd worden de vlekken groter waarbij ook jeuk kan optreden. Aanvullend kan de omstandigheid gaan schilferen. Deze vergaande omstandigheid wordt balanitis genoemd.

Andere oorzaak: pH waarde urine verstoord

Mensen met suikerziekte oftewel diabetes hebben verhoogde kans om deze rode vlekken te krijgen. De weerstand is lager waarnaast de urine eveneens een lagere pH waarde heeft. Ook dit kan een verstorende factor zijn voor de stabiliteit van schimmels rondom het geslachtsdeel. Duurt de aandoening voort ondanks alle ingezette middelen dan kan circumcisie worden overwogen.

Wat kun je doen tegen balanitis?

Heb je rode vlekken dan hoeft dit niet te betekenen dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt. Het kan eveneens bij diegenen zonder seksuele activiteiten voorkomen. Enerzijds is het van belang om de pH waarde te herstellen en anderzijds dient de invloed van schimmels te worden tegengegaan. Veelal kun je met een anti-fungal of anti-schimmel crème voldoende weerstand gegeven waardoor de aandoening snel wegtrekt. Smeer het twee tot drie dagen op de eikel en onder de voorhuid zodat de schimmels en roodheid snel verdwijnen. Zijn de vlekken reeds weggetrokken smeer dan nog een dag extra door zodat je zeker weet dat alles wordt hersteld. Ook preventief kun je te werk gaan. Gebruik pH neutrale zeep en spoel altijd grondig met water na, zodat de pH waarde niet wordt verstoord.

Lees verder suggesties:

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel, wat is het?

Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen

Rode huidvlekken en schilfers, wat zijn de veroorzakers?

Artikel partner:

Gevoelige eikel door verkleuring, blaasjes, aanslag of erger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk