Een goed aangelegde vlonder is niet alleen een verrijking van je tuin, balkon of terras, maar ook een investering in jarenlang buitenplezier. Toch gaat het vaak mis bij de keuze van de juiste vlonderplanken. Zo kun je kiezen voor hout of een vlonder van composiet, het loont om je vooraf goed te verdiepen in de materialen, toepassingen en plaatsingsvoorwaarden. Veel gemaakte fouten kunnen leiden tot kromtrekkende planken, gladheid of een korte levensduur. Hier lees je welke fouten je beter kunt vermijden én hoe je het slim aanpakt.
1. Geen rekening houden met het materiaalgebruik
Een veelvoorkomende fout is het klakkeloos kiezen voor hout, zonder de eigenschappen van verschillende houtsoorten te vergelijken. Houtsoorten zoals grenen zijn goedkoper, maar minder duurzaam dan hardhoutsoorten zoals bankirai of padouk. Daarnaast vereist hout regelmatig onderhoud. Wie dat liever niet wil, kiest beter voor een vlonder van composiet. Composiet planken bestaan uit een mix van houtvezels en kunststof. Ze zijn kleurvast, splintervrij en vragen nauwelijks onderhoud. Toch denken veel mensen onterecht dat composiet altijd beter is, maar dit hangt af van jouw wensen, stijl en budget. Informeer je grondig voordat je bestelt en vergelijk meerdere materialen.
2. Onderschatten van de onderconstructie
De fundering van een vlonder is minstens zo belangrijk als de planken zelf. Een fout die vaak wordt gemaakt is bezuinigen op de onderbouwing. Slecht of scheef gelegd regelwerk leidt tot instabiele, krakende of zelfs verzakkende vlonders. Ook een te grote afstand tussen de onderbalken is een bekende valkuil. Dat resulteert in doorzakkende planken, zeker bij composiet. Zorg daarom altijd voor een stevige en waterpas fundering, bijvoorbeeld met betonpoeren of verstelbare terrasdragers. Houd de aanbevolen balkafstand aan (vaak 30-40 cm) en kies voor duurzaam regelwerk, zoals geïmpregneerd hout of aluminium profielen bij composietplanken.
3. Geen ventilatie of waterafvoer inplannen
Een vlonder moet kunnen ademen. Wanneer vocht zich ophoopt onder de planken ontstaat er schimmelvorming, houtrot of verkleuring. Een veelgemaakte fout is het direct op een vlakke ondergrond leggen zonder rekening te houden met ventilatie of afwatering. Zorg bij het aanleggen voor voldoende ruimte tussen de planken én onder de vlonder. Leg geen worteldoek onder houten vlonders: dat houdt vocht juist vast. Bij een vlonder van composiet is goede ventilatie extra belangrijk, omdat deze planken gevoeliger zijn voor warmtewerking. Laat water altijd goed weglopen door het terras licht af te laten lopen.
4. Verkeerde bevestigingstechniek gebruiken
Het kan zijn dat je hout of composiet kiest, verkeerde schroeven of clips kunnen zorgen voor schade, los rakende planken of roestvorming. Gebruik bij houten vlonders altijd RVS-schroeven en schroef de planken voor met een boor om splijten te voorkomen. Bij composiet worden vaak speciale bevestigingsclips gebruikt die tussen de planken vallen. Een fout die veel voorkomt is deze clips verkeerd of onregelmatig te plaatsen, met als gevolg wiebelende of scheve planken. Lees altijd de handleiding van de leverancier zorgvuldig of laat je adviseren in een speciaalzaak. En: probeer het eerst uit op een klein proefstuk voordat je de hele vlonder legt.
5. Geen rekening houden met werking van het materiaal
Zowel hout als composiet ‘werkt’, dit wil zeggen: het zet uit en krimpt onder invloed van temperatuur en vocht. Wie planken te strak tegen elkaar aanlegt, loopt kans op kromtrekken, scheuren of opbollende delen. Laat daarom altijd een minimale afstand tussen de planken, ook aan de zijkanten. Bij composiet wordt dit vaak standaard aangegeven in de montagehandleiding. Zorg er ook voor dat je de vlonder pas aanlegt na enkele dagen acclimatiseren in de buitenlucht. Daarmee voorkom je verrassingen na de eerste regen- of zonnedag.
Een vlonder aanleggen lijkt misschien een rechttoe rechtaan klus, maar de keuzes die je maakt in de voorbereiding zijn van groot belang. Door goed na te denken over materiaal, onderbouw, bevestiging en vochtbeheer, voorkom je problemen én extra kosten op de lange termijn. Kies bewust voor composiet als je onderhoudsvrij wilt genieten, of voor hout als je de natuurlijke uitstraling verkiest. Welke kant je ook opgaat: neem de tijd, laat je goed informeren en begin pas als je plan volledig klopt. Zo maak je van jouw vlonder een duurzame en sfeervolle toevoeging aan je buitenruimte.