Alles wat je moet weten over de Dahlia

Alles wat je moet weten over de Dahlia

Tot een aantal jaren geleden zag je ze nog niet zo veel in siertuinen, maar de Dahlia is weer helemaal terug van weggeweest. Dit is niet zo vreemd aangezien de bloemen van deze plant zorgen voor een ware kleurexplosie in je tuin. De Dahlia is verkrijgbaar in verschillende soorten. Belangrijk om te weten is dat deze plant een knolgewas is en dus niet bestand is tegen vorst. Toch kun je ervoor zorgen dat je ieder jaar opnieuw kunt genieten van de mooie bloemen van deze plant. Want wat is er nu fijner dan tijdens een zwoele zomeravond genieten in je eigen tuin van al het moois om je heen? 

Bloeiperiode

Wil je in je eigen tuin kunnen genieten van de prachtige kleuren van de dahlia? Ga dan op zoek naar een dahlia knol. De dahlia is namelijk een Mexicaans knolgewas en behoeft een specifieke verzorging. Wanneer je hier rekening mee houdt, zul je gedurende de hele zomer en zelfs een deel van de herfst kunnen genieten van alle mooie bloemen die dit gewas je biedt. Het is zelfs mogelijk om de bloei te stimuleren. Wanneer je dit gewas namelijk niet optimaal verzorgt, kun je de knol in een soort ‘zomerslaap’ waardoor deze nauwelijks tot niet groeit. De exacte bloeiperiode is afhankelijk van wanneer je de knol precies plant. Je kunt dit het beste doen in mei wanneer ijsheiligen voorbij is. Een dahliaknol is namelijk niet bestand tegen nachtvorst.  

Verzorging 

Wil je genieten van een ware bloemenzee die voortkomt uit de dahliaknol? Dan is het belangrijk dat je de plant die uit deze knol groeit optimaal verzorgt. Wanneer de plant zo’n 20 centimeter hoog is, is het belangrijk om de topjes uit de knoppen te knippen. Hierdoor zal de plant gaan vertakken, waardoor je tijdens de bloeiperiode meer bloemen krijgt. Hoe je planten precies kunt toppen lees je op TuinenBuitenleven.com. Tevens is het belangrijk dat je de plant voldoende water geeft tijdens droge periodes. Staat de plant in bloei? Knip dan regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Door dit te doen stimuleer je namelijk de aanmaak van nieuwe bloemen. 

Vorstvrij bewaren

Een dahlia is niet bestand tegen vorst. Toch kun je deze bewaren. Je doet dit door de knollen uit de grond te scheppen wanneer deze is uitgebloeid. Doe dit voordat de eerste nachtvorst zich aandient. De uitgegraafde knollen kun je in oude kranten rollen en bewaren op een donkere vorstvrije plaats. Ook kun je de knollen inkuilen in een kist met turfmolm. Kies voor een manier die jou het meeste aanspreekt. Het herfstklaar maken van je tuin doe je dus door de knolgewassen uit de grond te halen. 

Dit vind je misschien ook leuk