Apenstreken: Wie aapt wie na?

Total
0
Shares
Apenstreken: Wie aapt wie na?

Apenstreken: Wie aapt wie na?


Volgens wetenschappers schijnt het dat wij mensen met aapjes een gemeenschappelijke voorouder delen, namelijk een aapachtige boombewoner die zo’n zes miljoen jaar geleden in Afrika leefde. De mensaapjes (gorilla’s, orang-oetangs, gibbons, chimpansees) zijn de naaste verwanten in het dierenrijk, oftewel de neven van de mens. Wanneer men het DNA van de mens vergelijkt met dat van apen, dan blijkt zeer opmerkelijk, 98 % van het DNA hetzelfde te zijn. Zoals wellicht bekend apen kinderen elkaar continu na, maar bij apen ligt dit anders.

 

Apen, apen elkaar lang niet zo vaak na, delen successen niet met elkaar, en roepen elkaars hulp niet in als iets niet werkt, terwijl mensen dat op vroege leeftijd al wel doen. Maar waar komt dat ‘na-apen’ nu eigenlijk vandaan? Het schijnt dat de orgelman vroeger een aapje op zijn orgel had die zich uitsluitend op mensen richtte en van kleins af aan al in gevangenschap leefde. Toen al deden deze apen alles van dit mensengedrag na. En omdat aapjes zo op mensen lijken, was dat kopieergedrag zeer herkenbaar voor wij mensen en hebben dit als spoedig; ‘na-apen’ genoemd.

 

Wie door de Apenheul of een dierentuin wandelt ziet wellicht meteen hoe menselijk en aandoenlijk aapjes overkomen. En daarnaast enorm intelligent! De één zit voor zich uit te staren, net zoals wij zitten te dagdromen op een maandagmorgen of vrijdagmiddag. Weer een andere aap zit een banaantje te pellen op dezelfde wijze zoals wij dit doen. Eerst de bananenschil verwijderen, de banaan in de hand houden en het binnenste opeten. Ook zie je hun duidelijk het eten pakken zij met hun handjes, of beter gezegd hun vingertjes. Ook al zo een bevinding die men bij weinig dieren terugziet. En wat doen wij met baby’s? Juist ja! Wij nemen baby’tjes in de armen en wiegen hen heen en weer, net als apen, of apen de apen ons juist na? Ik heb een keertje een documentaire op Discovery Chanel gezien waarin één van de apen familieleden overleed. Opvallend was dat het net leek of enkele andere apen door aan het dode aapje te trekken, controleerden of deze aap wel echt dood was. En zeg nu zelf hoe lastig is het om afscheid te nemen van een dierbare, of mensen die je lief hebt?

 

Maar daarentegen kunnen apen evenals mensen ook genieten van het leven en lachen zij wat af. Al kietelend kan men een andere aap/mens aan het lachen krijgen, of niet soms? Mannetjes gaan op de grond zitten en tonen de vrouwtjes hun ‘gereedschap’. Vervolgens breken zij blaadjes af en ritselen daarmee over de grond om haar te lokken. Als één van de vrouwtjes erop ingaat, wordt er vervolgens gepaard. Oordeel zelf maar in  hoeverre dit overeenstemt met jezelf of andere mensen, haha?

Jaaaa, daar komt de aap uit de mouw………..

 

Bedankt voor het lezen van mijn artikel!

 

Liefs Lady Puma ©

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk