Grafische rekenmachine

Total
0
Shares
Grafische rekenmachine

Grafische rekenmachine


De grafische rekenmachine voor alle sommen

De oudere mensen onder ons herinneren de proefwerken wiskunde waarschijnlijk nog goed. Zonder rekenmachine maar wel met kladpapier alle sommen uitrekenen. Niet makkelijk, maar ze konden wel uitstekend hoofdrekenen aan het eind van de middelbare school. Dat is nu wel anders. Voor een kleine optelsom pakken de scholieren al snel naar hun rekenmachine. Uit het hoofd rekenen is eerder een zeldzaamheid dan vanzelfsprekend. Maar is dit nou echt zo erg?

Eén van de rekenmachines die veelvuldig op de middelbare scholen toegepast wordt, is de grafische rekenmachine.


Grafische rekenmachine

Een grafische rekenmachine is een rekenmachine dat naast sommen ook grafieken en tabellen kan weergeven. Je geeft een som of bepaalde waardes in en de rekenmachine tekent hier een grafiek uit. Op de grafische rekenmachine is het mogelijk om teksten op te slaan. Tevens kunnen ze via een kabeltjes verbonden worden met een andere grafische rekenmachine of met een computer. Waardoor programma’s overgegeven kunnen worden en er zelfs internet op de rekenmachine kan komen. Daarnaast is het mogelijk om de grafische rekenmachine aan te sluiten op fysische sensoren, zoals bijvoorbeeld temperatuursensoren. Op die manier is het mogelijk om vele natuurkundige en scheikundige berekeningen uit voeren.

En, veel middelbare scholieren zullen het herkennen, je kunt zelfs spelletjes op de grafische rekenmachine zetten.

Geschiedenis

De grafische rekenmachine is ontwikkeld in 1985 in Japan. In de loop van de tijd zijn er veel verschillende merken en vormen op de markt gebracht.

De grafische rekenmachine heeft een enorme impact op het onderwijs gehad. Het apparaat is helaas nog niet zo simpel om mee te werken dus werden er uren aan besteedt om het de leerlingen te leren. Grafieken zijn niet zo makkelijk af te lezen als het lijkt en om dat te leren zijn er veel uurtjes nodig. Daarnaast kwamen de schoolboeken en de tentamens niet meer overeen dus die moesten allemaal herschreven worden.

Gebruik in onderwijs

De grafische rekenmachine wordt gebruikt in de wiskunde lessen. Daarnaast wordt er gebruik van gemaakt bij vakken zoals natuurkunde en scheikunde. Omdat er tegenwoordig zoveel modellen op de markt zijn, zijn er maar enkele toegestaan op een examen. Ze hebben niet allemaal dezelfde functies en de één is uitgebreider dan de ander.
Grafische rekenmachines zijn niet toegestaan bij vakken als biologie en economie omdat het mogelijk is om er tekst in op te slaan. Leerlingen zouden hele leerteksten in de rekenmachine kunnen zetten en op die manier slagen voor het eindexamen zonder dat ze ergens verstand van hebben.


Goede uitvinding, of toch niet?

De meningen zijn erg verdeeld over de grafische rekenmachine. Mensen klagen dat de scholieren geen weet meer hebben van wiskundige formules en geen enkele rekensom meer uit het hoofd kunnen maken. Maar we moeten niet vergeten dat de huidige generatie veel meer bezig is met visuele apparatuur dan de generatie van een aantal jaar geleden. De grafische rekenmachine past misschien daarom wel beter bij de huidige generatie.

De grafische rekenmachine is een van de uitermate handige kantoorartikelen wat absoluut van toegevoegde waarde kan zijn, zolang we maar niet vergeten dat het een hulpmiddel is en geen middel om de rekenvaardigheden van scholieren te vervangen.

Grafische rekenmachine, de rekencomputer binnen handbereik

Wilt u ingewikkelde berekeningen doen zonder meteen de computer te gebruiken? De grafische rekenmachine is ontwikkeld om complexe berekeningen te doen, deze in grafieken om te zetten zodat snel resultaten van ingewikkelde berekeningen kunnen worden getoond.

Veel gebruikt

Het gebruik van grafische rekenmachines heeft een vlucht genomen doordat middelbare scholieren verplicht werden hun berekeningen hiermee te doen. Vaanf 2000 had dus iedere scholier een uitgebreide rekeningmachine die grafieken kon plotten bij zich. Deze generatie heeft dus geleerd te werken met dit apparaat.

Mogelijkheden

De grafische rekeningmachine biedt mogelijkheden om lastige vergelijkingen op te lossen door het snijpunt van twee grafieken te zoeken. Omdat dit grafisch kan, hoeft dit niet meer volledig worden uitgerekend. Daarnaast kunnen grote getallenreeksen worden ingevoerd waar daarna berekeningen op los kunnen worden gelaten. De handigste mogelijkheid is het grote scherm die de hele som laat zien ipv alleen het antwoord. Zo kun je dus eenvoudig terughalen waar er een fout in de berekeningen is gemaakt.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk