Magneet

Total
0
Shares
Magneet

Magneet


We staan er niet dagelijks bij stil (vermoed ik), maar een magneet is toch een bizar wonderbaarlijk ding. Je kunt er dingen mee op z’n plaats houden en zonder lijm plakt de boel aan elkaar. Een goede uitvinding die magneet. Maar weet je ook wie de uitvinding deed? Als je geïnteresseerd bent in de wereld van de magneet, moet je zeker verder lezen!

Uitvinder magneet

De Engelse wetenschapper William Gilbert (1544-1603) is de uitvinder van de magneet. Bij magnetisme draait het om de aantrekking van polen. Gilbert keek naar de aarde als een grote magneet en onderzocht het magnetische veld op het gebied van dip en variatie. Dip is de hoek waaronder een kompasnaald kantelt naar beneden; de hoek tussen het magnetisch veld en het horizontale vlak. Variatie is de hoek tussen het ware noorden op aarde en de magnetische noordpool. Een beetje ingewikkeld om uit te leggen, maar ik hoop dat je het snapt. Het symbool voor magnetisme (Gb) is vernoemd naar Gilbert.


Verdere ontwikkeling

Maar daar stopte de ontwikkeling van de magneet niet. Want vervolgens is een Amerikaanse natuurkundige, John H. van Vleck (1899-1980). Van Vleck is een wetenschapper die gespecialiseerd is in de interactie tussen materie en energie. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne magnetische theorie. De ontwikkeling van de magneten die wij nu kennen, komen dus voort uit de ontdekkingen die Gilbert en later Van Vleck deden. 

Soorten magneten

Er zijn heel veel verschillende soorten magneten op de markt. Je hebt magneten voor moderne schoolborden bijvoorbeeld, maar ook voor de ijskast. Al deze magneten komen dus voort uit de ontdekkingen die eerder in de geschiedenis zijn gedaan, waarbij noord- en zuidpolen elkaar aantrekken. Hierdoor ontstaat een haast magische aantrekkingskracht. Net als veel uitvindingen, is de uitvinding van de magneet waarschijnlijk ook per toeval gebeurd.

Bronnen: Het Biografisch Woordenboek van Wetenschappers, pp 686-87; Encyclopedisch Woordenboek of Science, 108.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk