Opleiding tot geluidstechnicus

Total
0
Shares
Opleiding tot geluidstechnicus

Opleiding tot geluidstechnicus


Heb jij interesse in geluid en akoestiek? En wil jij bijvoorbeeld geluidstechnicus worden? Dan is een opleiding tot geluidstechnicus echt iets voor jou. Een hele voor de hand liggende toepassing waarvoor je de kennis over akoestiek zou kunnen gebruiken is: beperken geluidsoverlast.

Voorbeelden geluidsoverlast

Je wilt iets doen in bijvoorbeeld je huis, en de buren hebben daar toch wel heel erg veel last van. Bijvoorbeeld een bonkende wasmachine, of een televisie waarvan je drie huizen verder nog kan horen welke zender er aan staat. Je zult dan iets moeten doen om alsnog je activiteit te kunnen verrichten, terwijl de buren er geen of minder last van hebben.
Je moet dan bepaalde geluidsdempende materialen moeten gebruiken, maar welke? En hoe moet je deze dan plaatsen? En hoe zit het met het contactgeluid?


Geluidsoverlast verkeer

Ook een vorm van geluidsoverlast is het verkeer. Huizen waar je elkaar niet kunt verstaan als je in de tuin iets zit te drinken, omdat er een treinbaan of snelweg naast ligt.
Dan moet je bijvoorbeeld schermen plaatsen, maar van welk materiaal? En van welke vorm, want houdt een gebogen scherm evenveel geluid tegen als een rechte? En hoe hoog moeten ze zijn?
Een ontwerper die een apparaat aan het ontwerpen is heeft ook met geluidsoverlast te maken. Bij het maken van zijn ontwerp stemt hij het apparaat af op de doelgroep.
Die doelgroep heeft te maken met in wat voor ruimte, met welke akoestiek, het apparaat gebruikt gaat worden.

Geluidsoverlast disco

In een discotheek zal je andere geluidsapparatuur vinden dan in de woonkamer van een rijtjeswoning, dit heeft te maken met de omgeving en de akoestiek van die omgeving waar je het plaatst. Dus ook daar gebruik je de wetenschap naar akoestiek voor.

Een voor sommige mensen misschien een iets minder voor de handliggende toepassing van de wetenschap naar akoestiek is de klank van het geluid in die ruimte.

Geluid in Concertzaal

Je bouwt een concertzaal, waar veel popconcerten gehouden gaan worden, dan wil je hier niet al te veel galm in hebben. Als de drummer op zijn snare een klap geeft heeft hij hem anders al drie keer terug gehoord voor dat hij de volgende slag maakt, dit is erg irritant.
Als je een muziekstudio bouwt moet je ook erg veel rekening houden met de klank in de ruimte. Je moet heel weinig galm en terugkomend geluid hebben, je wilt namelijk alleen opnemen wat de muzikant op dat moment speelt, en niet nog steeds wat al drie maten terug gespeeld werd.

Ook wil je hier voorkomen dat op de geluidssporen van een ander instrument, bijvoorbeeld de bas, de drummer ook wordt opgenomen, als de drummer dan later zijn foute slagen over moet doen hoor je die foute slagen op de eerste opname van de bas nog steeds, en dat is jammer.


Geluiden voetbalstadion

Ook bij een voetbalstadion is de akoestiek belangrijk, je moet zo’n yell wel kunnen horen, maar als je alleen het directe geluid hoort, dan moet je wel met het hele stadion tegelijk zingen wil je het kunnen horen.

Je moet dus een flinke galm hebben in dit geval. Dan maak je pas indruk met je yell. Maar een voetbalstadion wordt ook gebruikt voor concerten, omdat het zo lekker groot is.
Dus de mogelijkheid om toepassingen die voor minder galm zorgen te gebruiken, moet ook blijven bestaan. Dit zijn bijvoorbeeld die doeken die ze ophangen aan het plafond, bij een groot concert in de Arena in Amsterdam.

Aanmelden opleiding geluid technicus

Al met al zie je dus dat deze wetenschap best vaak voor komt in het dagelijkse leven. Heel veel bij het bouwen van dingen, maar ook bij de productie van bijvoorbeeld geluidsapparatuur. Het is dus belangrijk dat de onderzoeken naar akoestiek vooral door blijven gaan, en de kennis zich blijft ontwikkelen. Een van de nederlandse opleidingen wordt verzorgd aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Daar leer je alles wat je nodig hebt om een professionele geluidstechnicus te worden.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk