Pentax lenzen gebruiken op Canon EOS camera met adapter

Total
0
Shares
Pentax lenzen gebruiken op Canon EOS camera met adapter

Pentax lenzen gebruiken op Canon EOS camera met adapter


Wil je je oude of nieuwe Pentax bajonet lenzen gebruiken op een Canon EOS spiegelreflex? Dat kan door middel van een adapter. Door deze adapter aan je lens te koppelen is de oude lens ineens bruikbaar voor digitale fotografie. De lenzen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om mee te filmen. Door de handmatige scherpstelling die deze lenzen hebben, is het gemakkelijk om van onscherp naar scherp te gaan.

Scherpstellen met een Pentax Lens of Canon EOS

Met een oude Pentax lens moet je handmatig scherpstellen op je Canon EOS camera. Je wilt natuurlijk graag weten of je goed hebt scherpgesteld. Dit is op verschillende manieren te checken.

adapter pentax

  • Door de lens kijken
  • Inzoomen op Liveview
  • Met een AF confirmadapter

Door de lens heenkijken is de meest eenvoudige methode, maar ook de meest onnauwkeurige. Vaak is het lastig op het ook te beoordelen over goed is scherpgesteld. Het matglas waar bij een moderne spiegelrelflex camera doorheen gekeken wordt is niet bedoeld om scherpstelling goed te beoordeling.

Door de liveview te gebruiken is veel beter te beoordelen of de optimale scherpte is bereikt. De liveview is de stand waarbij je op het schermpje het camerabeeld bekijkt. De Canon camera biedt hier ook de mogelijkheid om in te zoomen. Door 5x of 10x in te zoomen is de scherpstelling  heel goed te beoordelen. Het is lastiger om in deze situatie de camera goed stabiel te houden en het scherpstellen kost relatief veel tijd. Geschikt voor stillevens, maar minder voor actiefoto’s.


Hulp bij het scherpstellen op een Canon EOS camera met AF Confirm

Om sneller scherp te kunnen stellen en toch door de camera te kunnen kijken moet je kiezen voor een adapter met AF confirm. De camera geeft een piepje als je goed hebt scherpgesteld. Dit is een zeer eenvoudige manier om toch scherpe foto’s te maken. Een adapter met AFconfirm heeft een chip bevestigd die dit soort informatie met de camera communiceerd. Deze chip geeft ook informatie als brandpuntsafstand en diagfragma.

Met een basis AF confirmchip staat dit standaard op 50mm 1.4. Maar heb je een duurdere programmeerbare EMF chip dan zijn deze gegevens zelf in te stellen. Dat betekend dat als je een 200mm lens bevestigd, de camera dat snapt en een kortere sluitertijd kiest om bewogen foto’s te voorkomen. Ook wordt het gebruik van een flitser eenvoudiger met een AFconfirm chip.

Goedkope Pentax -> Canon EOS adapters vinden

De adapters van Pentax naar Canon EOS zijn er te vinden in verschillende kwaliteiten. Pas hiermee op. Adapters van slechte kwaliteit kunnen je camera en lens permanent beschadigen. Adapters van goede kwaliteit zijn te vinden op www.makeitvid.nl
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk