Welke digitale camera moet ik kopen?

Total
0
Shares
Welke digitale camera moet ik kopen?

Welke digitale camera moet ik kopen?


Wil jij een nieuwe digitale camera kopen? Dan krijg je hier waardevolle tips om de juiste keuze te maken.

Belangrijk bij het aanschaffen van een digitale camera is het aantal megapixels, het aantal keer zoom, beeldstabilisatie en of de camera in Full-HD kan filmen.

Voor de gevorderde gebruiker is een camera met veel instelmogelijkheden belangrijk, terwijl je als beginner graag direct aan de slag wilt en zonder na te deken goede foto’s wilt schieten.

Megapixels

Het aantal megapixels is belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s. Meer megapixels betekend meer details waardoor je foto scherper kunt afdrukken en op een groter formaat. Maar ook hoe meer megapixels, hoe meer ruimte het kost op je opslagkaart. 12 megapixel is voor digitale camera’s zo’n beetje de standaard.


Lens

Via de lens komt het beeld de camera binnen. Met een betere lens maak je dus betere foto’s.  Lenzen zijn beschikbaar van 3x zoom tot 25x zoom. Het aantal keer zoom betekend dat je een onderwerp zoveel dichterbij kan halen. Als je camera 3x zoom heeft komt een onderwerp volledig uitgezoomd dus 3x kleiner op de foto als ingezoomd.

De brandpuntsafstand zegt iets over de beeldhoek ofwel hoe groot een voorwerp op de foto komt. Camera’s met groothoek (vaak aangegeven als 24mm of 28mm) kunnen beter een groot gebouw vastleggen, waar camera’s met een brandpuntsafstand vanaf 35mm verder naar achteren moet worden gelopen voor hetzelfde gebouw.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie zorgt voor een onbewogen foto, ook als het wat minder licht is. Hoe meer je inzoomt, hoe groter de kans is op een bewogen foto en hoe belangrijk beeldstabilisatie is.  Als je niet altijd de flitser wilt gebruiken als je foto’s binnen maakt is de beeldstabilisatie een uitkomst.

Filmen

De kwaliteit van het filmen met een digitale camera gaat steeds verder omhoog. Tegenwoordig komen er steeds meer camera’s die in Full-HD (1080p) kunnen filmen. Dit betekend een haarscherp beeld  van hoge kwaliteit dat in veel gevallen niet onderdoet voor een camcorder. Wil je dus serieus gaan filmen met je camera, dan is het belangrijk dat deze in full hd filmt


Instelmogelijkheden

Als je meer uit je camera wilt halen, kun je gebruik maken van de instelmogelijkheden van het apparaat. Instellingen die je kan doen zijn sluitertijd, diafragma, zwart-wit/kleur, wel/geen flits.  Door gebruik te maken van deze instellingen kun je creatievere foto’s krijgen en verbeter je je fotografische kwaliteiten.

Nieuwe mogelijkheden

Panorama sweep:

Sony heeft in zijn laatste camera’s de mogelijkheid ingebouwd om in een keer een panorama te schieten.  Je begint met de camera in een stand en trekt de camera daarna naar links of recht. Door de ingebouwde kompas ziet de camera hoe ver je bent gedraaid. Alle foto’s worden daarna aan elkaar geplakt als een grote panorama.

Movie Digest

Canon heeft in zijn nieuwe camera’s mogelijkheid ingebouwd om een film te maken van alle momenten in de 4 seconde voordat een foto genomen werd. Dit geeft een leuk beeld van mensen die klaar gaan staan om te poseren.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk