Alles wat je wilt weten over sparen

Alles wat je wilt weten over sparen

Wil jij graag geld sparen? Of je nu wilt sparen voor een grote uitgave of een financiële buffer op wilt bouwen, in dit artikel lees je welke stappen je het beste kunt volgen. Zo verzeker je jezelf ervan dat je je spaardoel daadwerkelijk kunt bereiken!

1. Begroten

Maak een overzicht van je huidige inkomen en uitgaven. Er zijn tegenwoordig talloze  handige tools om dit overzicht in te kunnen maken. Op die manier heb je inzicht in hoeveel geld je opzij zou kunnen zetten en of er nog uitgaven zijn waar je in zou kunnen snijden. 

2. Structureer

Vaak geven we meer geld uit is dan nodig. Door structuur aan te brengen in je uitgaven, voorkom je dit. Bepaal vaste bedragen die je maandelijks uit ‘mag’ geven aan boodschappen, uitstapjes, kleding kopen, enzovoorts. Op die manier voorkom je dat je gekke uitschieters maakt.

3. Bufferen

Als je spaart voor een grote uitgave, is het belangrijk dat je een financiële buffer opbouwt. Het is zeer onverstandig om er al je spaargeld aan uit te geven, waardoor je bij een tegenvaller geen financiële middelen meer hebt om op terug te kunnen vallen. 

4. Aanbieder

De voorwaarden van spaarrekeningen verschillen per aanbieder. Dit betekent dat je bij de ene aanbieder meer rente ontvangt over je spaargeld dan de bij de ander, maar ook dat de ene spaarrekening maandelijks meer kost dan de ander. Vergelijk aanbieders en hun actuele spaarrentes, voordat je een spaarrekening opent.

5. Automatiseer

Stel een automatisch bedrag dat je aan het begin van de maand overboekt naar je spaarrekening. Op die manier wordt het een vaste uitgave en kun je het spaarbedrag niet zomaar uitgeven. Je kunt dit bedrag altijd aanpassen als je financiële situatie verandert. 

6. Beleggen

Kun jij veel geld sparen? Dan kun je er ook voor kiezen om geld te beleggen of een andere manier van vermogensopbouw. Op die manier kan je geld meer waard worden of investeer je in je toekomst, bijvoorbeeld door extra hypotheek af te lossen of in een pensioenpotje in te leggen.

Dit vind je misschien ook leuk