Gratis hypotheek advies

Total
0
Shares
Gratis hypotheek advies

Gratis hypotheek advies


Hoe kan ik goed en goedkoop hypotheekadvies krijgen?

Het afsluiten van een hypotheek gaat om veel geld, goed advies is dus belangrijk. Door de nieuwe tarievenstructuur is het veel gemakkelijker te zien hoe hoog te kosten zijn. Wat kun je hier als klant mee?

Het is mogelijk om het advies op verschillende manieren te laten verrekenen. Hoe profiteer je hier het meeste van?


Is gratis advies nog mogelijk?

De meeste adviseurs bieden een gratis kennismaking aan. Hier staat vaak een kwartier voor waarin ze kort uitleggen wat ze voor je kunnen betekenen. Dit is vaak de beste manier om de adviseur te kiezen die je het meeste vertrouwen geeft of die de beste aanbieding heeft. Na dit gesprek moet er vaak betaald worden. Het is dus belangrijk zoveel mogelijk informatie in te winnen tijdens dit begin gesprek.

Waarom moet je op letten?

  1. Hoe is de kostenstructuur opgebouwd?
  2. Staat de provisie in verhouding tot de moeite?
  3. Is de adviseur gelieerd aan hypotheekverstrekkers?

Sinds 2009 is er een nieuwe kostenstructuur waarbij je kunt kiezen tussen verschillende vormen van beloning.

  1. Indirect:  de bank waar u een hypotheek afsluit betaalt de tussenpersoon.
  2. Vaste fee: u ontvangt voordat het gesprek begint een rekening van uw hypotheekadviseur. Dus ongeacht hoe lang deze persoon ermee bezig is, u weet van tevoren hoeveel dit gaat kosten.
  3. Uurtarief: kosten van het hypotheekadvies is afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Daarbij mag men uitgaan van ongeveer 25 uur. Maar dat is een gemiddelde en afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het aantal gewerkte uren langer zijn dan wel korter.
  4. Percentage: u ontvangt een rekening die afhankelijk is van de hoogte van uw hypotheeklening. Daarbij heeft dus de tussenpersoon er financieel belang bij u een maximale hypotheek te adviseren omdat hij dan in dat geval het meeste verdient.

Er kan ook worden gekozen voor een mengvorm van deze beloningsvormen, bijvoorbeeld deels uurloon en deels percentage. De autoriteit financiële marken raadt deze structuur af. U betaald wel een uurloon, maar krijgt er geen onafhankelijkheid voor terug, de tussenpersoon heeft nog steeds belang bij een zo hoog mogelijke provisie.
Vanaf 2013 betaald u de hypotheekadviseur direct voor zijn diensten. Hierdoor is het helemaal niet meer mogelijk de kosten voor het advies te verbergen in beloningen de hypotheekverstrekker.

Betaal geen BTW voor hypotheekadvies

U betaald alleen BTW voor een financieel plan of voor een second opinion. Voor een hypotheekadvies hoeft uw geen BTW te betalen. Mocht de adviseur dat toch berekenen dat vergist hij zich.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk