Ondernemen en aansprakelijkheid 1

Total
0
Shares
Ondernemen en aansprakelijkheid 1

Ondernemen en aansprakelijkheid 1


ONDERNEMEN EN AANSPRAKELIJKHEID (1)

De AVB – Algemeen

Het excuus: “Ik maak niets en ik heb geen personeel” doet niet ter zake. Het eerste dat een ondernemer, of je nou een ZZP-er, eenmanszaak of B.V. bent, zou moeten doen is een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het exploiteren van bijvoorbeeld een webwinkel houdt niet in dat je niet kan worden aangesproken voor schade.

Daarvan zijn tientallen voorbeelden te geven die het tegendeel bewijzen. In een aantal artikelen zal ik aan de hand van diverse praktijkgevallen duidelijk maken welke “gevaren” de ondernemer zoal tegen kan komen. En neem van mij aan dat die gevaren behoorlijk in de papieren kunnen lopen of zelfs tot een faillissement kunnen leiden.

Dit eerste artikel is bedoeld om enig inzicht in de basisconstructie van deze belangrijke verzekering te geven.

Allereerst: Wat houdt de aansprakelijkheidsverzekering precies in?

Antwoord: Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan derden door een handelen of nalaten. Onder schade wordt verstaan zaak- en of letselschade en de gevolgen hieruit.

In normaal Nederlands: Je veroorzaakt brokken of verwondingen door wat je doet of wat je hebt nagelaten. Brokken omdat je een leiding in de muur doorboort en je laat na om de CV-afvoer op de buitenlucht aan te sluiten.

Op het gevaar af te technisch te worden noem ik toch eerst een paar belangrijke onderdelen (rubrieken) van een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven die we voor het gemak vanaf nu AVB noemen. Dat zijn:

– Algemene Voorwaarden

– Bedrijfsaansprakelijkheid

Werkgeversaansprakelijkheid

– Milieu-aansprakelijkheid

De Algemene Voorwaarden bevatten begripsomschrijvingen, rechten en plichten van partijen.

Het onderdeel Bedrijfsaansprakelijkheid regelt de aansprakelijkheid van de verzekerde ten opzichte van derden, daaronder in de regel ook begrepen de productaansprakelijkheid. Het onderdeel Werkgeversaansprakelijkheid. Dat klinkt niet logisch als je geen personeel hebt maar de praktijk is anders!

Het onderdeel Milieu-aansprakelijkheid regelt de milieuschade en is beperkt meeverzekerd.

Waarschuwing: Sluit geen van deze onderdelen uit. Er zijn polissen in de markt waarin de werkgeversaansprakelijkheid is uitgesloten (want je hebt geen personeel). Daar denkt de rechter anders over als je een uitzendkracht in dienst neemt of een ZZP-er die je inhuurt bij een installatieklus die je alleen niet aankunt. Vergeet ook niet het neefje dat meehelpt in de vakantie. Ze zijn allemaal ondergeschikten. Ik kom daar in een volgend artikel uitgebreider op terug.

Belangrijk 1: Zorg ervoor dat de juiste hoedanigheid wordt verzekerd. Verkoop je installatiemateriaal maar installeer je dat ook? Let op dat het installeren is meeverzekerd. Ook service en onderhoud moet je opnemen in de omschrijving.

Belangrijk 2: Kies voor een verzekerd bedrag van tenminste € 2.500.000,– per aanspraak. Geen garantie dat dat in alle gevallen toereikend is maar een lager bedrag is absoluut af te raden. Een hoger bedrag is vaak mogelijk tegen een geringe toeslag. Laat je goed informeren en kies niet voor verkeerde zuinigheid.

Belangrijk 3: Dekkingsgebied. Kies tenminste voor Europa maar als je nu al weet dat je zaken of diensten buiten Europa gaat verrichten, geef dat aan.

Belangrijk 4: Ga na welke bijzondere voorwaarden of clausules van toepassing zijn. Bieden deze een aanvullende dekking of sluiten zij voor jou juist belangrijke zaken uit? Ben je lasser maar zijn brandgevaarlijke werkzaamheden niet verzekerd? Je produceert een product maar schade door geleverde producten is uitgesloten? Is opzichtschade uitgesloten terwijl je met enige regelmaat apparaten van je klanten ter reparatie aangeboden krijg?

Je kunt zelf een aansprakelijkheidsverzekering sluiten via internet of via een tussenpersoon. Het laatste heeft mijn voorkeur op voorwaarde dat deze ervaren is en dus ook een vergelijking kan maken tussen meerdere aanbieders en voorwaarden.

Tot slot. Ga niet enkel op de prijs af maar check vooral de voorwaarden en condities en, niet onbelangrijk, de wijze van schadebehandeling.

Het volgende artikel gaat dieper in op het onderdeel productaansprakelijkheid. Heb je vragen of opmerkingen? Mail deze naar
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk