Opzicht

Total
0
Shares
Opzicht

Opzicht


Inhoud

  ONDERNEMEN EN

  AANSPRAKELIJKHEID (4)

  De AVB – Opzicht

  Opzicht. De ergernis of het pareltje in de polis?

  De meeste polissen sluiten standaard de opzichtschade uit. Wat is een opzichtschade?

  Dat is schade die je veroorzaakt aan zaken/goederen van bijvoorbeeld je opdrachtgever. Denk aan een horloge dat ter reparatie is aangeboden, een TV, een auto, maar ook hulpmiddelen of gereedschappen die jou voor de klus ter beschikking zijn gesteld.

  Bij de beoordeling van zo’n schade worden die beschadigde zaken beschouwd als ware het je eigen zaken/goederen. Simpeler gezegd: Niet verzekerd! Ondernemersrisico. Net zoals een reparatie die je overnieuw moet doen.

  Daar begint dus de ergernis. Ben je net klaar met de reparatie van de auto, dondert dat ding van de brug. Of die TV, nog niet of net wel hersteld, valt aan diggelen in de laadruimte omdat je vol op de rem moest.

  Je opdrachtgever mag verwachten dat hij zijn eigendom minimaal in de staat waarin het werd afgegeven retour krijgt.

  Wat zegt de polis? Meestal het volgende:

  Niet gedekt is de aansprakelijkheid voor schade aan zaken die het gevolg is van enig handelen of nalaten gedurende de tijd, dat de verzekerde of iemand namens hem die zaken vervoert, huurt, gebruikt, bewerkt, behandelt, repareert of om enige andere reden onder zich heeft of heeft gehad.

  Dat schiet niet op maar lees het Opzichtartikel in de polisvoorwaarden vooral door. Vaak wordt er in een aantal gevallen toch nog dekking geboden, bijvoorbeeld als het bij de klant is gebeurd of omdat er wordt verwezen naar een aanvullende dekking of clausule. Of opzicht is beperkt tot uitsluitend dat deel dat je in bewerking hebt. Dus wat nog moet gedaan worden of wat al klaar is is dan wel verzekerd als het omvalt?

  Verwacht bij een aanvullende dekking niet meteen het grootste geluk van de wereld. Meestal is er een beperking van het verzekerd bedrag, denk aan bedragen van € 10.000 of € 25.000 met een hoger eigen risico want het uitgangspunt is en blijft dat het een extraatje is om de eerste narigheid op te vangen. Het moet geen garantieverzekering zijn voor een brevet van onvermogen als je begrijpt wat ik bedoel…..

  Wat nu wel en niet opzicht is, daarover wordt- helaas- ook bij verzekeraars en schadebehandelaars, verschillend juist en onjuist over gedacht.

  Zonder al te technisch te worden een paar vragen om over na te denken.

  Je verhuist goederen. Een doos valt, de inhoud is gebroken (Chinese puzzel) en de parketvloer heeft een kras. Wat is opzicht?

  Je moet een CV installeren. Je boort een gat in de muur en ja hoor. Dwars door een elektraleiding. Daarna laat je de ketel tijdens de installatie op de tegelvloer stuiteren. Wat is opzicht?

  Antwoorden:

  Als professionele verhuizer heb je natuurlijk een aparte polis voor die activiteit.Verhuisgoederen worden altijd op speciale condities verzekerd.

  De parketvloer is niet in behandeling of bewerking en valt niet onder opzicht. (maar let op, er zijn uitzonderingen in verzekeringsland).

  De muur heb je onder opzicht (bewerking) maar de elektraleiding uiteraard niet. Daar moest je zelfs uit de buurt blijven.

  De CV-ketel (als je die zelf levert) is je eigendom en kan geen opzicht zijn. Wel als je de ketel i.v.m. reparatie per ongeluk laat stuiteren.De tegelvloer, voor zover die is beschadigd, is geen opzicht.

  Wat de eerder genoemde uitzonderingen betreft. Er zijn voorwaarden waarin onder opzicht ook wordt verstaan zaken die binnen een straal van enkele meters van de werkzaamheden worden beschadigd.Een beetje flauwe uitsluiting.

  Heb je opzicht meeverzekerd dan is dat niet erg maar bedenk wel dat het verzekerd bedrag dan wel is beperkt.

  Verricht je veel installatiewerk, overweeg dan een CAR-/Montageverzekering.

  Daarmee verzeker je het gehele werk en voorkom je de discussie bij een AVB waar altijd de HAM-vraag speelt: Is er aansprakelijkheid?

  Hopelijk is het fenomeen OPZICHT nu een beetje duidelijker voor je geworden.

  Maar voel je niet hopeloos als het nog steeds wat onduidelijk is. Bedenk dat veel “professionals” er ook geen soep van kunnen maken en onzin uitkramen.

  AVB is en blijft een boeiend vak.

  Eerder verscheen van de auteur:

  Ondernemen en Aansprakelijkheid (1)

  De AVB – Algemeen

  Ondernemen en Aansprakelijkheid (2)

  De AVB – Productaansprakelijkheid

  Ondernemen en Aansprakelijkheid (3)

  De AVB – Werkgeversaansprakelijkheid

  Heb je vragen of opmerkingen? Mail deze naar
  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Dit vind je misschien ook leuk