Technisch directeur ontslaan

Total
0
Shares
Technisch directeur ontslaan

Technisch directeur ontslaan


Waarom wordt technisch directeur ontslagen?

Dit ontslag kan immers heel veel geld kosten. Het ontslag van een technisch directeur kan worden veroorzaakt door een legio van redenen. Uiteraard dient de directeur kennis van zaken te hebben op zowel technisch als financieel gebied. Veelal is de directeur doorgegroeid vanuit een technische baan naar de leider van de technische afdeling. Men heeft daarbij binnen de technische functie dermate veel kennis en ervaring opgedaan dat een financiële management functie logisch is.

Toch moet men als technisch directeur uit het juiste hout gesneden te zijn. Prestaties moeten worden geleverd en dienen winstgevende cijfers te worden bereikt. Het wordt behaald door juiste implementatie van organisatie-aansturing en het op een menselijke maar professionele manier omgaan met personeel.

Worden de juiste prestaties niet geleverd dan kan dit inhouden dat een technisch directeur wordt ontslagen. Hoe kan men een technisch directeur ontslaan?


Wat doet de technisch directeur?

De technisch directeur is aangesteld juist omdat deze veel kennis en ervaring heeft binnen dit specifieke vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een technisch directeur binnen de betaalde voetbal wereld. Daarnaast is de technisch directeur werkzaam in vele vakgebieden waarbij de technische uitvoering concreet moet worden gerealiseerd. Feitelijke kennis van zaken is daarbij essentieel om tot een concrete praktische organisationele uitvoering te komen. Men wordt daartoe binnen de organisatie ingezet om helder beleid te formuleren op basis van ervaring. Dat is de praktische meerwaarde van de technisch directeur.

Ontslag redenen

Het is van belang voor de organisatie van belang dat de technisch directeur goed functioneert en dat doelstellingen daartoe worden behaald. Doelpunten of de ere divisie moet worden behaald, danwel er dienen optimale winsten worden behaald. Wat zijn de capaciteiten van de onderneming en hoe kan het worden aangewend om het meeste eruit te halen? Om daaraan invulling aan te geven dient de technisch directeur een helder beleid voeren waarmee doelstellingen kunnen worden behaald. Worden die niet behaald dan kan men worden ontslagen. Dat kan komen door:

  • het niet behalen van de ondernemingsdoelstellingen;
  • het voeren van onbehoorlijk bestuur;
  • het niet wettig handelen van de onderneming door toedoen van de technisch directeur;
  • de onderneming komt in handen van andere aandeelhouders;
  • het nalatig handelen waardoor contracten niet worden nagekomen met verzuim tot gevolg.

Meerdere redenen kunnen leiden tot ontslag. Afhankelijk van de reden van ontslag kan tot een bepaalde vergoeding van de oude technisch directeur worden gekomen.

Ontslag doorvoeren

Het feitelijk doorvoeren van een ontslag is afhankelijk van de manier waarop de technisch directeur is aangesteld. Gewoonlijk betreft het een tweetal manieren:

  • de technisch directeur is aangesteld door een besluit van de aandeelhouders vergadering. Dit houdt in dat de aanstelling bij onvoldoende presteren eveneens kan worden ontbonden middels een besluit;
  • men is aangenomen op basis van een arbeidscontract. Dat houdt in dat het ontslagrecht van toepassing is. Daarbij dient het ontslag conform de wettelijke opzegtermijn aangezegd te worden waarnaast men tot op redelijke hoogte recht heeft op een ontslagvergoeding.


Juridische bijstand

Krijgt een technisch directeur te maken met een ontslag dan is het uiteraard van belang dat dit een wettelijke ontslag reden is. Heeft men daar geringe twijfels over dan is het noodzakelijk om juridische bijstand direct in te schakelen.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk