Vakantiegeld, hoeveel belasting draag je af?

Total
0
Shares

Vakantiegeld, hoeveel belasting draag je af?


Belastingafdracht vakantiegeld berekenen

Werk je dan heb je ieder jaar recht op 8% vakantiegeld zodat je geld hebt om je reis of bestemming te financieren. Dit is extra geld dat je naar eigen inzicht kunt besteden opdat je goed kunt uitrusten. Het wordt gegeven naast het normaal lopende inkomen en vormt dus een mooie aanvulling op je gewone salaris. Hoeveel moet je normaal over je loon aan de belastingdienst afdragen en hoeveel procent is dat over je vakantiegeld?


Waarvoor wordt belasting voor gebruikt?

De afdracht aan de fiscus heeft tot doel om enerzijds het land gefinancierd te krijgen en anderzijds om zekerheden op te bouwen voor de werknemer. Loonbelasting wordt gebruikt om investeringen in de maatschappij te doen waarbij het land draaiende blijft. Volks- en werknemersverzekeringen vormen daarnaast een zekerheid indien er onverhoopt problemen voorkomen. De werknemer kan ziek worden, werkeloos, arbeidsongeschikt of gaat met pensioen. Om meerdere condities goed af te dekken is men op een collectieve manier verzekerd opdat er altijd een vorm van inkomen is. Doordat iedereen eraan mee betaalt kan iedereen er bij bepaalde omstandigheden ook aanspraak op maken.

Belastingschalen

Voor de bepaling van heffingen op loon wordt gebruik gemaakt van belastingschalen welke als volgt zijn ingedeeld:

 

  • tot 18.945 euro bedraagt heffing 33,10%;
  • van 18.945 tot 33.863 euro bedraagt heffing 41,95%;
  • van 33.863 tot 56.491 euro bedraagt heffing 42,00%;
  • van 56.491 en meer bedraagt heffing 52,00%.

 

Het vormt de basis van de berekening hoeveel belasting feitelijk moet worden betaald door de werkgever voordat het netto loon aan jou wordt overgemaakt.

Hoeveel belasting moet je normaal betalen?

Bij een bepaald bruto inkomen moet je standaard een deel afdragen welke door de werkgever aan de fiscus wordt afgedragen. Stel je hebt een inkomen van 3.500 euro per maand, hoeveel moet je dan per maand afdragen? In een jaar tijd krijg je dus 42.000 euro bruto waardoor je in belastingschaal 3 valt. Het houdt in dat er per jaar 18.945 * 33,10% + ( 33.863 – 18.946 ) * 41,95% + ( 42.000 – 33.863 ) * 42,00% = 15.946 euro aan de fiscus moet worden betaald. Het houdt in dat je 15.946/42.000 = 37,97% afdraagt aan de belastingdienst oftewel je ontvangt 62,03% over het jaarinkomen zelf op de rekening. Dit percentage verschilt echter met de belasting geheven over het vakantiegeld.


Maximale belastingafdracht

Hoeveel je afdraagt over je vakantiegeld is afhankelijk van de maximale belastingschaal. Van je standaard loon wordt via voorgenoemde methode de maandelijkse belasting bepaald. Om maximale heffing over het normale loon te vermijden wordt over het vakantiegeld de maximale heffing genomen. Indien je in schaal 3 zit moet je dus de volle 42% over dat gedrag afdragen. Oftewel je moet 42.000*8%*42% = 1.411 euro aan belasting betalen waarbij je zelf 42.000*8%*(1-42%) = 1.949 euro vakantiegeld ontvangt. Het is dus duidelijk dat er relatief meer over vakantiegeld wordt afgedragen.

De vakantie gefinancierd

Door het ontvangen van extra geld voordat de vakantie werkelijk aanvangt kan een reis worden geboekt en kan iedereen van een onbezorgde vakantie genieten. Het zorgt ervoor dat iedere werknemer gedurende de afwezigheid goed tot rust kan komen zodat men daarna weer met frisse moed aan de slag kan gaan.

 

Lees verder suggesties:

Hoe verschilt netto van bruto loon?

Hoe reken je de belasting uit?: voorlopige teruggaaf hypotheek

Artikel partner:

Wat draag je aan belasting premies af, waar betaal je voor?
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.