Vereisten voor het kwijtschelden van je restschuld via NHG

Total
0
Shares
Vereisten voor het kwijtschelden van je restschuld via NHG

Vereisten voor het kwijtschelden van je restschuld via NHG


Waar moet je bij het waarborgfonds aan voldoen

Om een huis aan te kunnen kopen moet het gros van de mensen een hypotheek afsluiten. Het houdt een grote financiële verplichting in waarbij veelal voor dertig jaar een relatie wordt aangegaan met de geldverstrekker. Door omstandigheden kan het voorkomen dat je buiten je eigen schuld om niet meer aan de hypothecaire verplichtingen kunt voldoen waardoor je een betalingsachterstand oploopt. Wanneer kun je in aanmerking komen van het waarborgfonds en waar moet je aan voldoen?


Hypotheek afsluiten

Belangrijkste stap is uiteraard dat je bij het afsluiten van de hypotheek het onder de voorwaarden van de NHG hebt gedaan. Bij het aangaan van de financiële verplichting wil je zo goedkoop als mogelijk uit zijn. Het is van belang dat je daarbij de gunstige voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie wel meeneemt. De kosten zijn procentueel een fractie hoger per maand echter het kan je bij toekomstige problemen veel ellende besparen of verlichting geven. Wat houden de voorwaarden van het waarborgfonds zoal in?

Wat zijn de voordelen

Heb je een hypotheek afgesloten dan moet je een groot deel van je financiële middelen aanwenden om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Van het gezamenlijke inkomen moet je zowel rente betalen als aan aflossing werken. Het kan voorkomen dat je die lasten niet meer kunt dragen waardoor je moet korten op maandelijkse lasten. Het kan mogelijk ten koste van de hypotheek gaan om zo wel in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Het waarborgfonds geeft steun bij:

  • de tijdelijke vermindering van maandelijkse hypotheeklasten. Trekken de financiën weer aan dan wordt een regeling aangegaan om het verminderde bedrag alsnog terug te betalen;
  • een restschuld indien de geldverstrekker het onderpand te gelde wil maken. Daarbij bestaat de kans dat de restschuld wordt kwijtgescholden indien je zelf er alles aan hebt gedaan om de last te verminderen. De geldverstrekker zal in jouw naam daartoe een verzoek indienen bij de NHG.

Betalingsproblemen niet veroorzaakt door eigen toedoen

Een belangrijk vereiste is dat de financiële problemen niet zijn veroorzaakt door eigen toedoen. Oftewel er dient sprake te zijn van:

  • één of beide partners zijn ontslagen. De financiële middelen kunnen daarmee dertig tot zestig procent dalen op basis van een WW uitkering waardoor de lasten niet meer kunnen worden gedragen. Je wordt daarbij ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen;
  • er is sprake van een overlijden. Komt een partner te overlijden dan valt een inkomen weg. Het kan inhouden dat de nabestaande de kosten niet meer kan dragen;
  • de partners gaan scheiden. Dubbele lasten zijn daarbij niet meer draagbaar. Advies in deze is het aanbieden van de woning middels woningruilkoop omdat tijdens een recessie de woning sneller kan worden verkocht.


Gedwongen verkoop met restschuld

Een groot probleem is het voor woningbezitters als de woningmarkt daalt en men zonder werkt komt te zitten. Het verschil tussen de waarde onroerende zaken oftewel de huidige marktwaarde, verkoopprijs en de openstaande hypotheekschuld zorgt ervoor dat er een grote restschuld ontstaat. Gewoonlijk dien je het op te dragen door een aanvullende persoonlijke lening te nemen, waardoor je nog jaren last houdt van die schuld. In sommige gevallen waarbij het financiële debacle is ontstaan door invloed van derden kun jij er niets tegen doen. Het overkomt je en daartoe is het waarborgfonds onder andere opgezet. Om te voorkomen dat je langdurig met een restschuld blijft zitten kun je binnen de NHG een kwijtschelding krijgen. Je moet uiteraard financieel gezien compleet meewerken echter soms kun je wel een compensatie krijgen. Zodoende kun je met een schone lei verder gaan.

Hypotheek vergelijk bij afsluiten

Ben je van plan om een woning af te sluiten middels hypotheekfinanciering zorg er altijd voor dat het onder de voorwaarden van de NHG geschiedt. Je bent iets meer geld kwijt echter je hebt er vele voordelen van. Het geeft je gunstige voorwaarden indien je de lasten onverhoopt niet meer kunt dragen. Ga ook voor zekerheid door de hypotheekrente vergelijk bij banken te doen onder de NHG. Laat je voorlichten omtrent hoe jij hiervan kunt profiteren.

Lees verder suggesties:

Waarom is het beter om de hypotheek bij de NHG af te sluiten

Wat als de marktwaarde woning onder hypotheekschuld komt

Tips om kosten te besparen bij woningaankoop

Hoe reken je de belasting uit? Voorlopige teruggaaf hypotheek

Artikel partner:

Restschuld: dalende woningmarkt problematiek

Bron:

https://www.nhg.nl/
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk