Waarom is het beter om de hypotheek bij de NHG af te sluiten

Waarom is het beter om de hypotheek bij de NHG af te sluiten

Ga je een lening aan om een woningaankoop te financieren dan heb je de keus of je het wel of niet onder de NHG laat vallen. Dit is de Nationale Hypotheek Garantie en biedt gunstige voorwaarden mocht je de maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen. Waar moet je op letten bij het aangaan van deze hypotheek en wat zijn de voordelen daarbij?

Vereisten voor het kunnen afsluiten

Om de hypotheek onder de voorwaarden van de regeling af te kunnen sluiten moet je voldoen aan de geldende eisen voor hypotheken:

  • je mag niet meer lenen dan het Loan to Value niveau binnen de hypotheek (dalend van 106% van de marktwaarde woning in 2012 tot 100% in 2018);
  • er moet voldoende financiële ruimte zijn binnen het gemeenschappelijk inkomen om de lasten te kunnen dragen;
  • er moet bij voorkeur worden afgelost gedurende de looptijd zodat ook van de hypotheekrenteaftrek wordt gebruik gemaakt. Dit verzacht de maandlasten waarvan de geldverstrekker en –lener profiteert;
  • de helft van de hypotheekschuld moet minimaal worden afgelost indien er met een aflossingsvrij deel wordt gefinancierd. Let wel dat er bij nieuw af te sluiten hypotheken geen recht is op fiscale renteaftrek.

Het geldt als waarborgfonds

De NHG fungeert als back-up plan voor de geldverstrekker om de geldzorgen van de lener bij onverhoopte problemen op te kunnen vangen. Zowel de hypotheekverstrekker als de geldlener hebben er dus baat bij. Het kan op twee manieren worden gebruikt om:

  • de vaste lasten tijdelijk te verlagen passend bij de beschikbare financiële middelen. Een gezin met verlies van twee banen kan de lasten vrijwel zeker niet opbrengen. Tot het moment dat één of beide partners weer aan het werk gaan kan er een korting op de maandelijkse lasten worden aangevraagd;
  • de restschuld bij gedwongen verkoop kwijt te schelden. Indien de hypotheek onder water staat maar ook bij executie verkoop zal de woningeigenaar met een aanzienlijke restschuld komen te zitten. Hebben alle partijen er alles aan gedaan om de restschuld te minimaliseren dan kan er via de hypotheekverstrekker een kwijtscheldingsverzoek worden gedaan.

Eisen om er aanspraak op te kunnen maken

Om van de regeling gebruik te kunnen maken moeten de omstandigheden voldoen aan de volgende eisen:

  • de optredende hypotheekproblemen zijn te wijten aan het overlijden van de partner, een ontslag van één of beide partners of een scheiding;
  • de financiële middelen reeds zijn aangewend om aan de maandelijkse lasten te kunnen voldoen;
  • de hypotheek is afgesloten onder de voorwaarden van de NHG;
  • de hypotheekverstrekker in overleg met de woningeigenaar tot een oplossing wil komen.

In deze gevallen kan er aanspraak worden gemaakt op het waarborgfonds zodat de lasten dragelijk zijn of dat een schuld wordt kwijtgescholden.

Iets meer rente met veel profijt

Omdat de NHG door het collectief wordt gefinancierd is het extra aan rente dat je betaalt relatief beperkt. Ten opzichte van hypotheken buiten de NHG om kost het een fractie van een percentage per jaar meer en dat houdt in dat iedereen van de goede voorwaarden kan profiteren. Sluit je de hypotheek onder de NHG af dan resulteert het in zekerheid als jouw financiële middelen plotseling de kosten niet meer kunnen dragen.

Doe de rentevergelijk

Bij alle hypotheekaanbieders heb je de mogelijkheid om van deze speciale regeling te profiteren. Doe dan ook het vergelijk tussen meerdere aangeboden termijnen onder de voorwaarden van het waarborgfonds. Het geeft je de mogelijkheid om tegen een relatief aantrekkelijke rentestand de hypotheek af te sluiten. Meerdere geldverstrekkers hanteren voor de rentestand onder de NHG verschillende tarieven. Het betekent dat je met een online vergelijk snel de goedkoopste aanbieders in kaart kunt brengen. Zo kun jij profiteren van de meest aantrekkelijke rentestand gecombineerd met de voorwaarden binnen deze regeling.

Afsluiten voor de lange termijn

Het is zeker interessant als de rentestand laag is om de hypotheek voor de lange termijn af te sluiten. Denk aan een termijn van 15 of 20 jaar. Ook onder de NHG biedt het jou langdurig rentevoordeel waarnaast je ook terug kunt vallen op de gunstige voorwaarden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk