Woning verkopen tijdens recessie, de voordelen van ruilkoop

Total
0
Shares
Woning verkopen tijdens recessie, de voordelen van ruilkoop

Woning verkopen tijdens recessie, de voordelen van ruilkoop


Het verkopen van je woning aan een andere verkopende partij

Zodra het recessie is kunnen woningprijzen behoorlijk gaan dalen. De huizenmarkt staat daarbij op slot en dus lopen verkopen zeer slecht. Een bepaalde groep mensen dient echter versneld van de woning af te komen omdat de financiën het niet toelaten en om dubbele lasten te voorkomen. Hoe kan ruilkoop daarbij uitkomst bieden?


Achterliggende problemen gedwongen verkoop

Meerdere redenen kunnen er aanleiding voor zijn dat een woning snel moet worden verkocht. Denk aan de volgende omstandigheden:

  • je vindt werk in een andere regio van het land waardoor je noodgedwongen moet verhuizen;
  • je gaat scheiden waarbij een van de partners tijdelijk in het te dure pand moet zitten;
  • er is reeds een andere woning gehuurd of gekocht wegens werk elders waardoor dubbele kosten zijn;
  • het kan allemaal financieel niet meer uit waardoor de relatief dure hypotheek aan de kant moet worden gedaan;
  • ontslag, overlijden, enzovoorts.

Meerdere omstandigheden kunnen er aanleiding voor zijn dat een huis snel moet worden verkocht.

Wat als de woningmarkt dalende is?

Stijgt de woningmarkt dan is de kans relatief minder groot dat je een grote restschuld overhoudt. Dat wordt anders indien er sprake is van een recessie waarbij de kans reëel is dat de marktwaarde aanzienlijk gaat kelderen. Binnen een jaar tijd kan de waarde reeds vijf tot acht procent zijn gedaald waardoor het verschil met de schuld snel toeneemt. Is er sprake van een reeks van jaren waarbij de dalende trend stevig doorzet, dan kan het een niet geringe restschuld bij gedwongen verkoop opleveren. Moet je de woning verkopen hoe kun je dan van ruilkoop profiteren?

Wat houdt deze methode van verkoop in?

Het houdt in dat twee partijen met dezelfde belangen elkaars woning gaan ruilen en overkopen. De ene persoon woont in plaats X en wil naar Y verhuizen en de andere persoon woont in plaats Y en wil naar X. Indien daarbij de woning redelijkerwijs in de prijsklasse valt kan het snel komen tot een onderling vergelijk zodat de koop kan worden afgerond. Het kan daarbij plaatsvinden tussen twee personen rechtstreeks maar kan ook met een kleine omweg worden geregeld. Zo bestaat de mogelijkheid om twee, drie of viertraps constructies te maken waarbij woningen worden geruild en verkocht. Wat zijn de voordelen daarbij?


Versneld kunnen verkopen

Daalt de markt dan zitten sommigen tot op twee jaar of langer met een woning opgescheept. Het zorgt voor veel kopzorgen en financiële problemen, zeker als er aanvullende persoonlijke omstandigheden van toepassing zijn. Je moet het snel verkopen om zo schade binnen je eigen financiën te beperken. Dat houdt in dat je niet twee jaar wilt wachten. Om de kansen op verkoop te verbeteren kun je gebruik maken van ruilkoop. Door vraag en aanbod van twee of meer verkopende partijen aan elkaar te koppelen kunnen relatief sneller woningen worden verkocht zodat overige kosten beperkt blijven.

Voorkomen van dubbele lasten huur/ koop

Een belangrijke reden vormen dubbele lasten. Je hebt nog een te verkopen woning waarnaast je elders reeds een andere woning moet huren of kopen. Die kosten kunnen behoorlijk snel oplopen waardoor het praktisch niet draagbaar is binnen je financiële middelen. Het doel van ruilkoop is het versneld van de woning afkomen en het voorkomen van aanvullende kosten. Heb je eenmaal de woning verkocht, koop je ook een woning. Het betekent een overgang van de financiële omstandigheden binnen een dag waardoor verhogende kosten worden voorkomen. Het biedt zekerheid en voorkomt direct dubbele lasten.

Minder onderhandeling op de vraagprijs

Omdat twee partijen zo spoedig als mogelijk willen verkopen, zal er minder kritisch worden gedaan omtrent de vraagprijs. Uiteraard moet de prijs reëel zijn en passen bij de aangeboden woning echter het onderste uit de kan halen zit er vaak niet bij. Het voorkomt dat een deal niet doorgaat, in tegendeel. Het is eerder zo dat de koop snel kan worden beklonken omdat twee partijen graag tot verkoop willen overgaan. Ruilkoop vermindert de spanning tussen verkoper en koper zodat op een meer gemoedelijke manier snel tot verkoop wordt overgegaan. Ook onkosten voor de makelaar kunnen worden verdeeld omdat er vaak sprake is van een overkoepelende organisatie bij het aanbieden van deze verkoopmethode.

Verhuizing is op dezelfde dag

Omdat de sleuteloverdracht en de notariële akten voor alle betrokken panden op dezelfde dag worden geregeld kan iedereen op die dag verhuizen. Uiteraard zorgt het voor een complexe verhuizing echter je weet dat alles netjes voor jou wordt achtergelaten. De oude bewoners hebben namelijk een beter contact met je dan wanneer je op een regulier methode de verkoop regelt omdat zij in jouw oude woning komen. Zorg er ook voor dat je snel je woning kunt verkopen door het toe te passen.

Ook versneld van je woning afkomen

Wil je ook met spoed je woning verkopen dan maak je gebruik van deze manier van aan- en verkoop. Meerdere partijen kunnen elkaar namelijk eenvoudiger vinden waarnaast de onderhandelingen meer soepel en vrij verlopen. Doe je voordeel door dubbele lasten te voorkomen. Verkoop je woning middels woningruilkoop.

Lees verder suggesties:

Vereisten voor het kwijtschelden van je restschuld via NHG

Tips om kosten te besparen bij woningaankoop

Wat als de marktwaarde woning onder hypotheekschuld komt

Hoe kun je van je schulden afkomen

Artikel partner:

Weetjes over hypotheken
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk