Fotografie tips en trucs

Total
0
Shares
Fotografie tips en trucs

Fotografie tips en trucs

Al vele jaren maak ik foto’s. Regelmatig volg ik cursussen fotografie. De belangrijkste tips en aandachtspunten uit deze fotografie lessen voor het maken van een goede foto heb ik hier onder vermeld.

Huisdieren fotograferen

Veel mensen willen hun favoriete huisdier vastleggen op de gevoelige plaat. Zeker indien het huisdier leuke dingen doet. Zo is het soms erg grappig om te zien hoe een jonge hond achter zijn eigen staart aan rent. Of hoe een kat speelt met een bolletje wol. probleem daarbij is dat deze foto’s vaak onscherp worden, aangezien het onderwerp beweegt. Hoe zorg je ervoor dat jouw foto toch lukt? Je hebt in elk geval nodig:

 • veel geduld
 • oefening baart kunst
 • goed reactievermogen
 • een goede fotocamera

  Neem volgende basis uitgangspunten ter harte:

  • de achtergrond van de foto
  • onder ogen moeten scherp zijn
  • standpunt van de fotograaf
  • elk weertype is geschikt voor het maken van foto’s
  • beeld opbouw van de foto

  De achtergrond van de foto

  Het is verstandig ervoor te zorgen dat de achtergrond “rustig” is een rustige achtergrond zorgt ervoor dat de aandacht uitgaat naar de hond. Zorg bij het fotograferen bijvoorbeeld dat er geen mensen achter de hond langslopen. Een foto met daarop de achtergrond een mens kan zorgen voor afleiding van het eigenlijke onderwerp: uw hond!

  Honden ogen moeten scherp zijn

  Een foto is echt mislukt indien de ogen van de hond niet scherp gefotografeerd zijn. Dan mijn idee mag de hele foto onscherp en bewogen zijn, zolang het hoofd en de ogen van de hond maar scherp zijn.

  Standpunt van de fotograaf

  De leukste foto’s krijg je door foto te nemen terwijl je:

  • op hurken zit,
  • op de grond zit of
  • op je buik ligt.

  Daarmee voorkom je dat alle foto’s “van bovenaf” gefotografeerd zijn.

  Elk weertype is geschikt voor het maken van foto’s

  Sommige mensen zeggen dat bewolkt weer geen goed weer is om te fotograferen. In mijn beleving is elke weertype geschikt voor het maken van foto’s. Mits jij om kunt gaan met de instellingen van jouw fotocamera. Zo zou je kunnen spelen met de sluitertijd indien het zwaar bewolkt is. Door een iets langere sluitertijd blijft het diafragma langer open en kan er meer licht komen op de foto.

  Beeld opbouw van de foto

  Hierboven had ik al iets gezegd over de achtergrond van de foto. Zorg er daarnaast voor dat de foto niet “te druk” wordt. Zorg ervoor dat een onderwerp centraal staat op de foto. Uiteraard mag het favoriete speeltje van de hond wel bij op de foto maar focus je verder vooral op de hond.

  Onderscheid donker en licht

  Vind jij het leuk om foto’s te maken in de buitenlucht, als de zon schijnt? Met name als de zon schijnt, heb je te maken met veel schaduwen. Het contrast tussen onderwerpen die in de zon staan (en dus ligt zijn) en de onderwerpen die in de schaduw staan (en die dus donker zijn) kan erg groot zijn.het is mogelijk dat jou camera zich focust op een onderwerp al niet het belangrijkste is in de foto. In de meeste fototoestellen kun je met de “zoeken” aangeven dat het toestel zich op een ander onderwerp moet fixeren. Dit doe je door de knop voor het afdrukken licht in te drukken. Maar niet helemaal, want dan zou de foto gemaakt worden. Op het moment dat je deze knop gedeeltelijk indrukt, zal de bezoeker aangeven waar en op welk onderwerp het toestel zich focust.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Dit vind je misschien ook leuk