De buikband kan noodzakelijk zijn

Total
0
Shares
De buikband kan noodzakelijk zijn

De buikband kan noodzakelijk zijn


Hoe hulpvaardig kan een buikband zijn

Ben je zwanger maar ook na een buik operatie dan kan het gebruik van een buikband handig tot noodzakelijk zijn. Het geeft ondersteuning tijdens de zwangerschap en verzorgt voor gedegen herstel van de wond na een operatie. Waar wordt een buikband voor gebruikt en wat zijn de gunstige effecten door het te dragen?


Zwangerschap en voldoende ondersteuning

Ben je zwanger dan verandert je lichaam aanzienlijk. De buik neemt aanzienlijk toe qua vorm door de groei van het kind en de borsten groeien omdat de melkklieren hormonaal worden geactiveerd. Het lichaam past zichzelf aan en dat zorgt ervoor dat oude kleren op spanning komt te staan. Je hebt dus aangepaste kleding nodig waar je langdurig in past. Ben je circa twee maand zwanger dan beginnen de vormen zich al aan te passen en dus is het dan reeds van belang om geschikte kleding uit te zoeken. Daartoe neem je:

  • de zwangerschapsslip met buikband tot onder de buik, of tot over de buik. Deze hebben beide ondersteunende eigenschappen echter de slip met buikband erover zorgt voor langdurige goede ondersteuning;
  • de zwangerschapsbustehouder welke je in de strakste stand passend koopt. Naarmate de tijd vordert stel je de bandjes bij voor meer ruimte en kunnen de haakjes in een grotere stand worden gezet.

Ben je bevallen dan nemen de borsten praktisch niet meer toe qua grootte en kun je de voldoende steun gevende borstvoeding bh nemen.

Complicaties bij zwangerschap of buik operatie

Uiteraard ga je ervan uit dat de bevalling geheel normaal en op een natuurlijke manier verloopt. In sommige gevallen is er echter sprake van een complicatie waarbij mogelijk een keizersnede nodig kan zijn. Veelal zal er snel moeten worden gehandeld zodat het kind ter wereld kan komen. Dit houdt in dat er risico’s gepaard gaan bij de ingreep. Daarna dient een en ander weer goed te herstellen zodat de buik er netjes en strak uitziet.

Andere buik operaties

Darm en/ of maag operaties maar ook een longoperatie geschiedt via de buik zodat de juiste plek kan worden bereikt. Het betekent veelal een open operatie met potentieel grote consequenties. Het kan eveneens resulteren in de verwijdering van een deel van de darmen waarbij een stoma moet worden toegepast. De wond moet herstellen waarnaast de stoma voldoende steun krijgt. Bovendien kan een pijnlijke parastomale hernia optreden indien onvoldoende steun wordt gegeven. Dat is de reden dat zeker bij stoma patiënten de buik en de opening voldoende tegenwerking moet hebben. Op die manier wordt inscheuren van de huid voorkomen. Dit type ondersteuning wordt de medische steunband genoemd.


Hulp bij herstel na ingrepen

De toepassing van een band is dus niet slechts voor de ondersteuning van de buik bij zwangerschap, het is noodzakelijk bij een goed herstel. Het zorgt ervoor dat de huid netjes bij elkaar blijft zodat de hechting netjes blijft. Het het zorgt ervoor dat de buik zonder veel complicaties kan herstellen. De band neemt de spanning van uit de huid waardoor juist de huid in optimale conditie blijft. Daarbij gaat het om tegendruk. Het voorkomt grotendeels de vorming van verklevingen in de huid met darmweefsel of met baarmoederweefsel. De ondersteuning is noodzakelijk voor goed herstel zodat de huid netjes een mooi blijft. Maak gebruik van de buikband om de buik bij zwangerschap en na medische ingrepen goed te laten herstellen.

Artikel partner:

Medische vs zwangerschapsgroei buikband: de toepassingsredenen
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk