Depressiviteit komt jaarlijks veelvuldig voor

Total
0
Shares
Depressiviteit komt jaarlijks veelvuldig voor

Depressiviteit komt jaarlijks veelvuldig voor


In ons land lijdt jaarlijks circa 3,5% van de mensen aan enige vorm van depressiviteit. Het kan potentieel in een levensgevaarlijke omstandigheid omslaan aangezien de negatieve spiraal continu blijft doorgaan. Hoe wordt depressiviteit opgewekt, hoe is het aan stress met angsten gerelateerd en hoe vaak komt het voor?

Een dipje

Het hebben van een dipje kan iedereen zomaar overkomen. Je hebt het even niet of je zit niet lekker in je vel. Je even niet goed voelen dat gaat vaak met een paar dagen weer over, zodat je er weer goed tegen kunt. Het houdt in dat je tevredenheid normaal binnen een beperkte termijn weer hersteld. Dit is anders indien men continu onder druk staat en geregeld stress heeft. Wat voor invloed heeft het op serotonine en hoe kan het tot depressiviteit leiden?


Invloed van serotonine

Een zeer belangrijke neurotransmitter is de stof serotonine. Het is van invloed op de tevredenheid, stemming, lust en of we lekker willen/ kunnen eten. Des te positiever we in het leven staan des te hoger zal het serotonine gehalte ook zijn. Oftewel het heeft een stimulerend effect, waardoor we zelf een positieve spiraal aan het leven kunnen geven. Dit houdt ook in dat een negatief effect mogelijk is, waarbij we ons niet goed voelen en het aandeel serotonine veel lager is. Hoe is dit gerelateerd aan stress en spanningen?

Angsten

De tegenhanger van serotonine is feitelijk het hebben van angsten. Stress, werkdruk en de angst om bijvoorbeeld ontslagen te worden vragen veel serotonine. Oftewel het zorgt ervoor dat de lichamelijke tevredenheid daalt. Probleem is dat indien men continu of iedere dag teveel stress heeft dan daalt het serotonine gehalte continu. Dit is aanleiding voor het krijgen van mentale problemen, waarbij men een steeds negatiever beeld over zichzelf heeft.

Aanleiding voor depressiviteit

Teveel hooi op de vork nemen kan een geleidelijk proces zijn, waar men zelf niet concreet bewust van is. Het komt geregeld voor dat men een te druk werkend bestaan heeft en het combineert met een volle privé-agenda of gezinsleven. De combinatie zorgt ervoor dat men te veel vraagt van het lichaam, waardoor alles op een zeker moment minder gaat. Er ontstaan problemen op het werk of de relatie komt onder druk te staan. De tevredenheid ebt weg door een dalend serotonine gehalte. De eerste tekenen zijn overspannenheid of een burn-out achtig gevoel. Dit kan met de tijd verslechteren, waarbij men in een negatieve spiraal zit. Niets gaat meer vanzelf, men trekt zich van anderen niets meer aan en men zondert zich af.


Noodzaak ingrijpen

Het hebben van depressiviteit dient altijd snel te worden herkend, zodat de omstandigheid niet verder verslechtert. Het komt in ons land ook relatief veel voor (circa 650.000 keer per jaar (1)), waarbij het in verschillende gradaties kan voordoen. Ernstige gevallen zijn potentieel levensgevaarlijk en dus dient het door de omgeving tijdig te worden herkend. Meestal zal de persoon zelf het namelijk niet herkennen en geleidelijk aan negatiever worden. Rust, geen werk, het vermijden van spanningen is noodzakelijk om geleidelijk aan te herstellen. Vaak dient men antidepressiva in te nemen en wordt het soms gecombineerd met psychische ondersteuning.

(1) http://www.regionaalkompas.nl/zuid-holland-west/thema-s/depressie/hoe-vaak-komt-depressie-voor-in-nederland/
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk