Drink volop melk bij schildklierproblemen

Total
0
Shares
Drink volop melk bij schildklierproblemen

Drink volop melk bij schildklierproblemen


Invloed van verstoorde hormoon aanmaak

Dufheid, moe, spierpijnen, koud in de ledematen voelen, verwardheid, in gewicht sterk variëren, enzovoorts zijn voorbeelden uit een reeks van vele klachten vallend onder schildklierproblemen. Het kan daarbij zijn dat de arts een combinatie van klachten simpelweg niet herkend als zijnde een schildklieraandoening. Heb je klachten dan hoeft de schildklier niet altijd opgezet te zijn waardoor het minder herkenbaar is. Wat kunnen de klachten zijn, hoe uit het zich en waarom moet je aanvullend zuivel innemen?


Schildklier problemen als onverklaarbare aandoening

Dit orgaan bevindt zich aan de voorkant van de hals echter je ziet het bij normaal functioneren niet zitten. Omdat het orgaan hormonen afgeeft noodzakelijk voor een eindeloze reeks van lichaamsprocessen ligt het ook ten grondslag aan vele lichaamsproblemen. Een niet goed functionerende schildklier kan betekenen dat er klachten ontstaan welke niet herkenbaar zijn als probleem aan het orgaan. De combinatie van meerdere vage klachten waaraan geen andere medische reden voor aan te wijzen valt kan worden veroorzaakt door een schildklierprobleem. Laat je bloed controleren op de mate van aanwezigheid van de noodzakelijke hormonen.

Wat geeft de schildklier af aan hormonen

De schildklier is verantwoordelijk voor een drietal essentiële hormonen waarmee het functioneren van het lichaam wordt aangestuurd. Daartoe wordt jodium elementen uit voedsel en tyrosine aangewend om de hormonen aan te maken zijnde:

  • thyroxine T4 hormoon, waarbij de aanmaak van het hormoon eveneens wordt aangestuurd door hypofyse en hypothalamus;
  • tri-joodthyronine T3 hormoon en is een bijproduct van het T4 hormoon.

Deze twee zijn essentieel voor zeer veel lichaamsprocessen en liggen ten grondslag aan de productie van metabolieten:

  • calcitonine verantwoordelijk voor de aanmaak van botten, nagels en haar.

Thyraxinname

Is er een probleem aan het orgaan geconstateerd dan dien je levenslang het medicijn Thyrax (of vergelijkbaar medicijn) in te nemen. Het zorgt ervoor dat de meest essentiële hormonen aan het lichaam worden toegevoegd. Ieder mens werkt anders waardoor de dosering van het medicijn exact op het functioneren van lichaamsprocessen moet worden afgestemd. Dit gaat veelal middels een trial-and-error zodat op een gegeven moment de juiste dosering is gevonden. Daartoe moet je geregeld contact onderhouden met de behandelend arts of huisarts. Ondanks de goede medicatie zorgt het ervoor dat het lichaam in veel gevallen nooit meer de oude wordt.


De stofwisseling is ontregeld

Alhoewel de medicijnen ervoor zijn bedoeld om de hormoonhuishouding op orde te houden, zal de stofwisseling compleet van de kaart zijn. Het houdt in dat het lichaam of bij veel eten weinig aankomt, of bij weinig eten juist veel aankomt. De aanmaak van aminozuren, glucose en adrenaline werkt anders dan normaal. Het kan versnelt of juist heel traag werken waardoor het metabolisme is verstoord. Ondanks dat je praktisch niets eet blijf je dik, is een veel voorkomende klacht. Wat kun je daaraan doen?

Invloed van calcitonine

De kans op botontkalking oftewel osteoporose neemt toe juist omdat er te weinig calcitonine aanmaak is. In combinatie met overgewicht is dat uiteraard een zeer ongunstige situatie. Het vormt bij vrouwen in de overgang een serieus probleem en dus dient men altijd voldoende melk en overige zuivelproducten in te nemen. Heb jij ook schildklierproblemen dan is het noodzakelijk om dagelijks een gezonde hoeveelheid zuivel in te nemen. Het zorgt ervoor dat het kalkniveau hoog zijn. Indien je verhoogde kans op osteoporose hebt (erfelijkheid) neem dan in overleg met de huisarts medicijnen in zoals Fosamax.

Aangepast dieet en bewegen

Stimuleer de werking van de maag en beweging zodat je indirect het metabolisme bevordert. Het klinkt tegenstrijdig maar je moet met schildklierproblemen en overgewicht niet weinig gaan eten. Het zorgt er namelijk voor dat de maag niets doet en dus praktisch geen aminozuren en glucose aanmaakt. Het lichaam wordt minder efficiënt gevoed en gaat ongunstig met ingenomen stoffen om. Vaker kleine hapjes eten (zuivel en groente bij voorkeur) zorgt ervoor dat de maag bezig blijft waardoor het metabolisme toeneemt. Kleine gezonde hapjes tot vijf keer per dag innemen stimuleert de stofwisseling. Ga daarnaast lopen om ook spieren te kweken en het metabolisme te bevorderen.

Lees verder suggesties:

Onderschatte probleem van B12 deficieny, invloed van tekort

Witte huidvlekken door de zon verslechteren osteoporose

Hoe kun je de stofwisseling bij trage schildklier stimuleren?

Artikel partner:

Onverklaarbare aandoeningen door schildklierproblemen

Schildklier
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk