Duf voelende benen en lastig lopen: wervelkanaalstenose

Total
0
Shares
Duf voelende benen en lastig lopen: wervelkanaalstenose

Duf voelende benen en lastig lopen: wervelkanaalstenose


Dove benen en/ of armen door wervelkanaalvernauwing

Niet goed kunnen lopen of duf voelende benen kan worden veroorzaakt door een vernauwing in het wervelkanaal. Het vormt de hoofdweg van zenuwen welke vanuit de hersenen via de wervels naar de rest van het lichaam lopen. Het zorgt ervoor dat het complete lichaam goed wordt aangestuurd zonder dat er elektrische communicatieproblemen optreden. Indien er een vernauwing ontstaat komen de zenuwen onder druk te staan waardoor tintelingen of een duf gevoel kunnen worden veroorzaakt. Wat houdt stenose in en wat kan eraan worden gedaan?


Hoe is de ruggenwervel opgebouwd?

De ruggengraat vormt een belangrijke drager van het lichaam waarbij veel gewicht in de rug terecht komt. Toch is de rug zeer beweeglijk juist omdat de ruggengraat is opgebouwd uit 24 wervels. Tussen de wervels zitten schijven gemaakt van kraakbeen waarmee een soepele beweging wordt gerealiseerd. Binnen in de wervels zitten openingen waarin enerzijds ruggenmerg zit (bevat belangrijke DNA elementen en is de bron van gezonde bloedlichaampjes) en anderzijds een opening voor de zenuwen. Het formaat van die opening is van wezenlijk belang op het functioneren van de rest van het lichaam.

Invloed van het ouder worden

Indien de leeftijd toeneemt is er sprake van ruggenwervel degeneratie. Het houdt in dat de kwaliteit van de wervels afneemt waarbij de bot hoeveelheid inwendig toeneemt. Het zorgt ervoor dat er minder ruimte beschikbaar is voor zenuwen waardoor deze onder druk komen te staan. Oftewel door het ouder worden wordt de overdrachtcapaciteit van elektrische signalen beperkt waardoor problemen worden veroorzaakt.

Wat kan het veroorzaken?

Door de vernauwing ontstaat er een blokkade in de zenuwen waardoor deels minder goed met de ledematen kan worden gecommuniceerd. Prikkels en signalen worden verstoord, komen niet of onjuist aan. Het zorgt ervoor dat de persoon bij inspanning tintelingen in de benen en/ of armen krijgt waarnaast het duf kan aanvoelen. Het kan ook leiden tot een vreemd doof gevoel in de benen waardoor de persoon moeilijk kan voortbewegen. Waar in de ruggenwervel kan het voorkomen?


Waar komt het voor?

Strikt genomen kan het voorkomen bij alle wervels, maar in de praktijk komt het voornamelijk in de nek- en lendewervels voor. In de nek zitten zeven en in de lende vijf wervels van waaruit vele zenuwen verder in het lichaam vertakken. Deze zenuwen eindigen veelal in de armen en benen. Komt stenose voor in de onderrug oftewel de lende dan heeft men last van pijn, tintelingen of plaatselijke gevoelloosheid in beide benen. Betreft het echter in de nekwervels dan kan het voorkomen dat het voorkomen in armen en benen. Ook de wervel uitgang waardoor de zenuwen lopen kunnen dichtgaan waardoor problemen worden veroorzaakt. Hoe kan het worden verholpen?

Open leggen van de wervels

De mogelijkheden om de invloed van de aandoening te verminderen zijn beperkt. Ingrijpen is echter altijd noodzakelijk. Door de kleiner wordende wervelkanaal werken de zenuwen minder goed en kunnen dermate worden belemmerd dat er geen signalen meer worden verstuurd. Oftewel er kan gevoelloosheid en bewegingsloosheid ontstaan met invaliditeit tot gevolg. Er dienen chirurgisch delen van de ruggenwervel te worden verwijderd zodat de zenuwen weer ruimte krijgen. Dit wordt hersteld met een spierlaag over de blootlegging zodat alles netjes kan blijven werken.

Lees verder suggesties:

Niet kunnen slapen door je benen: oorzaken en oplossingen

Onrustige benen en geen slaap krijgen, wat kun je doen?

Tintelingen in armen en benen, waar komt dat door?

Artikel partner:

Gevoelloze stekende benen of armen: wervelkanaalvernauwing
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk