Een dik been kan leiden tot een zwerende verkleurde huid

Een dik been kan leiden tot een zwerende verkleurde huid

De gevolgen van een trombose

Ineens een dik been kan worden veroorzaakt door diepe veneuze trombose. Het kan aanleiding geven voor vele kwalen en zorgt voor enkele van de gevaarlijkste menselijke aandoeningen, zoals hartfalen of herseninfarct. Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je zelf doen om de kans op het krijgen van ernstige aandoeningen te verminderen?

De symptomen

Heb je last van een opgezet been dan kan het een duidelijk signaal zijn voor trombose. Kom je er voor het eerst mee in aanraking dan ben je nog zoekende naar de oorzaak. Een opgezet been kan worden veroorzaakt door een verslechterde afvoer van lichaamsvocht waarbij het been gaat zwellen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat het been boven de enkel gaat verkleuren (de huid is relatief dun en veel bloedvaten liggen er vlak onder de huid). De verkleuring kan rood, bruin tot zwart van kleur zijn waarbij de huid zeer teer is. Het kan ertoe leiden dat de huid open gaat en uitermate slecht kan helen. Deze omstandigheid is typerend voor een vergevorderde trombose been. Wat is de achterliggende reden van het optreden van de conditie?

De oorzaak

Diep in de benen liggen bloedaders geheten aorta’s welke de grote aanvoer en afvoer van bloed verzorgen. In die aorta’s bevinden vaatklepjes welke het bloed normaal laten passeren en na passage tegenhouden voor terugloop. Indien die klepjes niet goed meer passen kan bloed gaan lekken of weer teruglopen. Het zorgt ervoor dat de bloedsomloop in de benen wordt vertraagd. Dit effect wordt versterkt indien de persoon langdurig in dezelfde houding staat, zit of werkt. De benen zijn niet in beweging waardoor de bloedpompfunctie van de enkels en kuiten niet wordt aangezet. Het bloed stroomt traag waardoor rode bloedlichaampjes door de aderwand naar de huid kunnen lekken. De bloedophoping in de huid zorgt voor de verkleuring en zorgt ervoor dat de huid zeer teer wordt.

Aanvullende problemen

De aandoening wordt diepe veneuze trombose genoemd en kan dus leiden tot een openstaand been door verzwering. De zweer kan langdurig aanhouden waarbij herstel soms zes maanden kan duren. Er dient eveneens met het been omhoog worden geslapen (voeteneinde bed iets omhoog gezet) waardoor de bloeddoorstroming wordt bevorderd. Omdat het bloed traag stroomt heeft het de neiging om aanvullend te stollen. Daarbij gaan bloeddeeltjes vastplakken aan de vaatwand als stolsel. Indien men ineens actief gaat worden waardoor de bloedsomloop tijdelijk versneld gaat kan het stolsel of bloedpropje loskomen. Komt het een voldoende smal adertje tegen dan zal er een verstopping ontstaan. Het kan voorkomen in een long waardoor een longembolie ontstaat. Heeft men aderverkalking voor het hart of in de hersenen dan kan een hartaanval of beroerte ontstaan. Daardoor krijgt het desbetreffende orgaan onvoldoende zuurstofrijk bloed waardoor een deel van het orgaan kan afsterven.

Snel ingrijpen

Is er sprake van pijn op de borst of gaat men verward brabbelen en ongecontroleerde bewegingen maken dan dient er snel medische hulp worden gevonden. Bel met spoed 112! Er dient namelijk met spoed bloedverdunners te worden toegediend om de invloed van de opstopping te verminderen of stop te zetten. Daarnaast dient aan een langdurig behandel traject worden gewerkt.

Wat kun je zelf verder doen?

Het hebben van een trombose been betekent dat je bewust aan de conditie moet gaan werken. Je moet ervoor zorgen dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dat houdt in dat je meer moet gaan bewegen. Stilstaan zorgt ervoor dat de neiging tot stolling groot is, door te lopen en te bewegen wordt de tweede bloedpomp van het lichaam geactiveerd. De kuiten en enkels zijn noodzakelijk voor de rondgang van bloed. Zit je langdurig in het vliegtuig maak dan enkele keren per uur een pompende beweging met je voeten. Zo wordt het bloed opgestuwd. Daarnaast is het van belang om aderverkalking te verminderen. Dit doe je door gezonder te eten. Traag verbrandende koolhydraten, groente, zuivel, fruit, onverzadigde vetten uit noten en vis enzovoorts zijn van belang. Het zorgt ervoor dat je kunt afvallen. Eet bovendien vaker zodat je maag langdurig actief waardoor meer aminozuren en adrenaline worden geproduceerd. Om aanvullend versneld vocht uit de benen af te voeren kun je brandnetelthee drinken. Het werkt vochtafdrijvend, verlaagt de bloeddruk, voert gifstoffen af en gaat infecties tegen.

Omdat het gaat om een ernstige aandoening dien je medisch advies te krijgen. Zorg er eveneens voor dat je een verbeterde levensstijl aanmeet omdat je daardoor een betere levensverwachting kunt realiseren. Reageer dus snel door tijdig je gezondheid te verbeteren.

Lees verder suggesties:

Niet kunnen slapen door je benen, oorzaken en oplossingen

Heftige pijn achterkant been, wat is ischias?

Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen

Artikel partner:

Tips om trombosebeen te behandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk