Onbeschermd seksueel contact maar ook de overdracht van mond naar geslachtsdeel kan herpes veroorzaken. Het is een aandoening wat zich bij de mond uit in koortslip waarmee ook genitale herpes kan worden veroorzaakt. Door deze relatie bestaat er kans op orale en genitale besmettingshaard. Hoe uit de aandoening zich en hoe ziet de behandeling eruit?
De onderlinge relatie tussen de aandoeningen
Voor koortslip en genitale herpes zijn twee virussen verantwoordelijk welke een overlap kennen. Het onderscheidt zit in het type. Het virus herpes simplex 1 is standaard 75% de oorzaak van de koortslip en 25% van genitale herpes. Bij het virus herpes simplex 2 is dat net andersom waarbij het 25% verantwoordelijk is voor de koortslip en 75% voor genitale herpes. Dat houdt in dat er een onderlinge uitwisseling kan ontstaan waarbij ook een koortslip drager zichzelf via vinger aanraking met genitale herpes kan besmetten. Dat is de reden waarom je altijd je handen moet wassen na enig contact. Is de mond of schaamstreek reeds besmet dan kan de aandoening komen en gaan. Veelal zal de koortslip komen met opkomende warmte en vochtigheid.
Het kan eenvoudig worden overgedragen
Geslachtsgemeenschap met een drager van het virus zorgt ervoor dat beide personen besmet kunnen raken. Het huist in slijm en vochten in het lichaam maar kan buiten het lichaam niet overleven. Het wordt overgedragen door het hebben van onbeschermde seks waarbij vloeistoffen worden uitgewisseld. Zowel anale, orale en gewone geslachtsgemeenschap kan het virus overdragen. In de meest besmettelijke omstandigheid ontstaan er blaasjes op en rondom het geslachtsdeel. Die blaasjes zijn gevuld met een zeer besmettelijke vloeistof, waarbij seksueel contact altijd moet worden vermeden. Ook kunnen de blaasjes uitermate jeuken waardoor de kans op openkrabben zeer reëel is. Wil je geslachtsgemeenschap met iemand met blaasjes doe het dan niet.
Het is altijd opletten
Seksueel contact hoeft niet de enige manier van overdracht te zijn. Het met je handen aan de koortslip zitten kan jezelf verder besmetten maar ook anderen. Was altijd goed je handen met ontsmettende zeep. Heb je een koortslip dan mag je niet nabij pasgeboren kinderen komen. Ook kan de aandoening worden overgedragen tijdens de zwangerschap. Voor de bevalling dient het hebben van herpes altijd aan de bakervrouw worden gemeld voor de geboorte.
Hoe kun je het herkennen
Zowel mannen als vrouwen kunnen het virus oplopen en de symptomen zijn vergelijkbaar. Meest typerende zijn pijnlijke blaasjes welke open kunnen springen. Daarna erodeert de aandoening als het ware waarna een zogeheten glanspenis kan ontstaan. Plaatselijk lijkt het alsof de huid lijkt te glanzen. Dit is een kenmerkende manier om de aandoening te herkennen. Het kan voorkomen op de schacht, voorhuid en op de eikel. Ook de anus kan aangetast zijn. De vrouw zal aanvullend extra veel pijn hebben tijdens urineren. Gemiddeld gezien houdt de aandoening een drie weken aan. Krijg je de eerste uitbarsting dan zal het meest heftig en pijnlijk zijn. Een vervolg uitbarsting kondigt zichzelf aan en is minder ernstig.
Zinkzalf voor indamping
Heb je pijnlijke blaasjes op het geslachtsdeel dan wil je dat de pijn minder en verspreiding wordt tegengegaan. Daartoe werkt zinkzalf uitermate goed omdat vocht in de blaasjes laat indampen waardoor de druk afneemt. Omdat de vloeistof verdwijnt neemt de pijn af en wordt de besmettingshaard behoorlijk verkleind.