Gonorroe: het hebben van veel afscheiding, de druiper

Total
0
Shares
Gonorroe: het hebben van veel afscheiding, de druiper

Gonorroe: het hebben van veel afscheiding, de druiper


Afscheiding en pijn: laat je snel behandelen bij een druiper

Een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening is de druiper en uit zich in het hebben afscheiding uit de urineleider. Het is een bacterie geheten Gonorroe en wordt overgedragen middels onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het komt primair voor in de slijmvliezen en dus wordt het voornamelijk inwendig overgedragen. Oftewel indien er seksueel contact is via de geslachtsdelen, rectum en schede. Wat houdt de aandoening in en waarom moet er snel worden behandeld met antibiotica?


Aanleiding door onbeschermde seks

De verleiding is in de verseksualiseerde maatschappij groot en de stap is snel gemaakt. Het hebben van geslachtsgemeenschap met je partner of eventueel met een andere bekende kan bevredigend zijn, echter je moet het wel op een veilige manier doen. Seks met meerdere partners in het bijzonder zorgt ervoor dat je versnelt kans loopt op een overgedragen infectie. Wat houdt een druiper in?

De symptomen

Omdat de bacterie in slijmvliezen en vochten zit, zal een besmetting ook in de slijmvliezen van toepassing zijn. Heb je onbeschermde seks gehad dan kunnen de eerste signalen reeds na 2 dagen tot op 2 weken voordoen. Omdat vloeistoffen op meerdere plekken in het lichaam kunnen voorkomen uit het zich op meerdere plekken. Zo kan:

  • de keel pijn doen waarbij een uitslag achter in de keel ontstaat;
  • het rectum vreemd en geirriteerd aanvoelen, waarbij mogelijk ook vloeistoffen ontsnappen;
  • de urineleider van de man vreemd tot pijnlijk aanvoelt tijdens de plas. Daarnaast kan een afscheiding uit de urineleider komen niet lijkend op normaal zaal echter witgelig van kleur en plakkerig van substantie;
  • de vrouw extreem veel afscheiding kan hebben waar een niet fijne geur vanaf komt.

Late behandeling en onvruchtbaarheid

Net als bij Chlamydia vormt Gonorroe een opstijgende infectie waarbij de vruchtbaarheid wordt aangetast. Het zorgt ervoor dat de ballen aangetast kunnen worden waardoor zaadproductie in gevaar komt. Het uit zich bij mannen in aanzienlijke bijbalpijn. Bij de vrouw kan het de eileiders beinvloeden welke door de infectie gaan verkleven. Ook dat kan gepaard gaan met aanzienlijke onderbuikpijnen. Is er sprake van afscheiding uit de vagina of urineleider dan dien je spoedig behandeld te worden. Het verkleint de kans op onvruchtbaarheid. Met een eenvoudige antibiotica kuur kun je van de aandoening af zijn. Let wel dat de infectie in eerste instantie geen consequenties geeft waardoor het ongemerkt verder het lichaam op kan stijgen. Het is dus altijd raadzaam om bij afwijkende afscheiding adequaat te reageren zodat ernstige omstandigheden worden voorkomen.


Voorkomen verspreiding

Om verdere verspreiding van de soa te voorkomen dien je snel te worden behandeld. Zoals gezegd kan een antibiotica kuur voldoende zijn, maar ook ceftriaxon kan worden gebruikt. Het is eveneens geschikt voor gebruik door de zwangere vrouw. Veelal neemt de kans op besmetting af en is alles na een week behandeling achter de rug. In de tussentijd wordt geslachtsgemeenschap uiteraard afgeraden. Je moet eveneens alle partners met wie je afgelopen half jaar seks hebt gehad informeren via anonieme melding bij de GGD.

Immuunheid bacterie

In toenemende mate blijkt dat de bacterie immuun raakt voor behandeling met antibiotica. Het betekent dat er vaker mensen zijn met een onbehandelbare vorm van de aandoening. Dit noopt dan ook tot uiterste voorzichtigheid bij het aangaan van geslachtsgemeenschap met meerdere partners. Zorg er altijd voor dat je voorbereid bent zodat je beschermde seks hebt. Onbehandelbare gonorroe leidt altijd tot veel pijn, ongemak en onvruchtbaarheid.

Lees verder suggesties:

Het opstijgende Chlamydia bacterie: risico voor vruchtbaarheid

Genitale herpes en koortslip: symptomen en risico’s

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel, wat is het

Witte zeep of korreltjes onder de voorhuid, wat is smegma

Artikel partner:

Gonorroe, druiper
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk