Het behandelen van een zoolwond: de eeltscheur

Total
0
Shares
Het behandelen van een zoolwond: de eeltscheur

Het behandelen van een zoolwond: de eeltscheur


Hoe kun je een scheur in het eelt behandelen?

De zool van de voet heeft een dikke gevoelloze beschermlaag bestaande uit eelt. Naarmate we erop lopen neemt de dikte ervan toe juist omdat het gewicht oude huiddeeltjes in combinatie met talg, olie en epitheel samendrukt tot een harde laag. Omdat de laag droog is bestaat de kans dat het langs de zijkanten gaat scheuren en mogelijk in de onderliggende huid een wond veroorzaakt. Wat kun je doen om het te ontsmetten en te laten helen?


Kenmerken van de aandoening

Indien de eelt zeer droog is bestaat de kans dat het gaat scheuren. Vaak zal dit langs de rand van het eelt zijn, echter kan ook doorgaan over de complete eeltzone. De beschermlaag van de huid scheurt in en kan het gezonde weefsel aantasten. Oftewel de huid eronder kan meescheuren zodat een open wondje ontstaat. Omdat we dagelijks hierop lopen is de kans zeer reëel dat ongewenstheden de huid binnendringen en mogelijk een meer serieuze infectie veroorzaken. Op welke manier kun je de ingescheurde eeltwond behandelen en wat kun je verder doen om ernstiger te voorkomen?

Hoe kun je het behandelen?

Twee aspecten zijn hier van groot belang. Enerzijds dient het afdoende te worden ontsmet en anderzijds dient te worden voorkomen dat er vuiligheid binnendringt. Neem in eerste instantie een medische alcohol oplossing – gewoonlijk verkrijgbaar in de 90% alcohol variant welke een lichtblauwe kleur heeft – en neem een watje. Doe de alcohol rijkelijk op het watje en neem de scheur af. Het doel is dat de alcohol in de spleet binnendringt. Mogelijk voel je het dan iets steken. Dat is goed omdat het dan aan het ontsmetten is en iets dichttrekt. Maak het oppervlak iets droog en vervolg met het bekende rood-bruine jodium. Ook dit mag volop worden gebruikt zodat het in de wond gaat en het omringende eelt wordt ontsmet. Maak het wederom iets droog en doe er dan een steriel gaasje over. Dit tape je vast zodat het blijvend op dezelfde plaats blijft. Doe dit op dagelijkse basis mogelijk ‘s ochtends en ‘s avonds zodat het altijd voldoende wordt ontsmet en herstel kan optreden.

Mate van herstel

Omdat de scheur continu ontsmet is en het verder goed is afgeschermd kan de wond snel herstellen. Doordat het relatief vochtig is, is het eelt om de scheur meer flexibel en heeft dus de mogelijkheid om naar elkaar toe te groeien. Reeds met een paar dagen kun je de onderliggende (rood gescheurde) huid niet meer zien liggen. Ga met de behandeling door totdat de complete eeltwond tot aan bovenkant eelt is hersteld. Zodoende bereik je een compleet herstel van de scheur en zul je geen complicaties hebben. Let wel dat de eelt vaak een droge plek is en dat andere nieuwe scheuren kunnen ontwikkelen. Zorg dat je voldoende aandacht aan de staat van je eelt geeft omdat scheuren de onderliggende huid behoorlijk kunnen aantasten.

Kan de eeltwond met voorgaande adviezen niet herstellen dan kan het zijn dat de scheur te diep is ingewerkt waarbij reeds een onderliggende infectie is ontstaan. Laat je dan tijdig informeren door de huisarts hoe je de aandoening het beste kunt behandelen.

Lees verder suggesties:

Een kalknagel, hoe kun je het verhelpen?

Artikel partner:

Eeltwond ontsmetten

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk