Het creëren van een veilige werkplek

Total
0
Shares
Het creëren van een veilige werkplek
Table of Contents Hide
 1. Het creëren van een veilige werkplek
  1. Inhoud
  2. Hoe kun je er het beste voor zorgen dat de werkplek van je werknemers zo veilig mogelijk is? Een veilige werkplek is namelijk een goede manier om verzuim te voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk gewenst dat je werknemers in een veilige omgeving hun werk kunnen verrichten.
  3. De RI&E
  4. Als werkgever ben je wettelijk verplicht m een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op te zetten. Dit is een onderzoek waarmee je alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf achterhaalt en bekend maakt. Bij elk risico geef je aan hoe groot de kans is dat dit risico daadwerkelijk uitgroeit tot een probleem of een gevaarlijke situatie, wat de ernst eventuele gevolgen is en op welke manier dit risico verwijderd of zoveel mogelijk verminderd kan worden. Een RI&E bestaat uiteen onderzoek op het gebied van lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen, geluid, klimaat, machines en infecties. Wanneer je onderzoek hebt gedaan naar de risico’s, maak je een plan van aanpak.
  5. Plan van aanpak na de RI&E
  6. Wanneer je het overzicht van de risico’s in kaart gebracht hebt, is het natuurlijk de bedoeling dat je deze risico’s ook daadwerkelijk gaat verkleinen. Hoe veiliger de werkomgeving van je bedrijf is, hoe kleiner de kans op nare ongelukken en onnodig verzuim. Om alle arbeidsrisico’s overzichtelijk te houden is het van belang de RI&E regelmatig te updaten. Bij een baan in de bouw willen de risico’s namelijk al snel oplopen, terwijl dit op kantoor minder vaak het geval is. Wanneer een werkomgeving veilig en goed verzorgd is, zullen je werknemers minder vaak ziek zijn en beter functioneren.
  7. Stel je werknemers op de hoogte

Het creëren van een veilige werkplek


Hoe kun je er het beste voor zorgen dat de werkplek van je werknemers zo veilig mogelijk is? Een veilige werkplek is namelijk een goede manier om verzuim te voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk gewenst dat je werknemers in een veilige omgeving hun werk kunnen verrichten.De RI&E

Als werkgever ben je wettelijk verplicht m een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op te zetten. Dit is een onderzoek waarmee je alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf achterhaalt en bekend maakt. Bij elk risico geef je aan hoe groot de kans is dat dit risico daadwerkelijk uitgroeit tot een probleem of een gevaarlijke situatie, wat de ernst eventuele gevolgen is en op welke manier dit risico verwijderd of zoveel mogelijk verminderd kan worden.

Een RI&E bestaat uiteen onderzoek op het gebied van lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen, geluid, klimaat, machines en infecties. Wanneer je onderzoek hebt gedaan naar de risico’s, maak je een plan van aanpak.


Plan van aanpak na de RI&E


Wanneer je het overzicht van de risico’s in kaart gebracht hebt, is het natuurlijk de bedoeling dat je deze risico’s ook daadwerkelijk gaat verkleinen. Hoe veiliger de werkomgeving van je bedrijf is, hoe kleiner de kans op nare ongelukken en onnodig verzuim. Om alle arbeidsrisico’s overzichtelijk te houden is het van belang de RI&E regelmatig te updaten. Bij een baan in de bouw willen de risico’s namelijk al snel oplopen, terwijl dit op kantoor minder vaak het geval is. Wanneer een werkomgeving veilig en goed verzorgd is, zullen je werknemers minder vaak ziek zijn en beter functioneren.


Stel je werknemers op de hoogte

Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je werknemers op de hoogte zijn van de aanwezige risico’s en welke maatregelen daarbij komen kijken. Zo moeten ze op de hoogte zijn van de veiligheid op de werkvloer waar ze dagelijks hun werkzaamheden uitvoeren. Wanneer je alle werknemers actief informeert over de RI&E, vergroot je de betrokkenheid van de werknemers bij hun persoonlijke veiligheid en gezondheid. Zorg ervoor dat je werknemers voldoende zijn ingelicht met eventuele instructies, zorg dat ze de benodigde beschermingsmiddelen bij zich hebben en schakel BHV’ers in.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk