Het opstijgende Chlamydia bacterie, risico voor vruchtbaarheid

Total
0
Shares
Het opstijgende Chlamydia bacterie, risico voor vruchtbaarheid

Het opstijgende Chlamydia bacterie, risico voor vruchtbaarheid


Tijdige behandeling Chlamydia kan vruchtbaarheid beschermen

Onbeschermde geslachtsgemeenschap kan ervoor zorgen dat de Chlamydia bacterie wordt overgedragen. Primair komt het voor in vloeistoffen en slijmen van het lichaam, bij voorkeur in en rondom de geslachtsdelen maar ook bij het rectum. De aandoening kan grote gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van zowel de man als vrouw en dus dient altijd tijdig medicatie te worden toegediend. Wat zijn de symptomen van de SOA en wat voor invloed heeft het op het lichaam?


Invloed van de aandoening

Is de bacterie in het lichaam gekomen dan zal het inwendige weefsel gaan ontsteken waarnaast de ontstekingen steeds dieper het lichaam binnendringt. Het verspreidt zich via de urineleider en kan de teelballen bereiken. Maar ook de schede, baarmoederhals en dieper in het lichaam van de vrouw waar de eileiders worden aangetast. Oftewel het trekt steeds dieper in het lichaam waarbij schade aan reproductieweefsel wordt toegebracht. Ook het rectum oftewel de anus kan worden geïnfecteerd. Omdat de aandoening in eerste instantie geen pijn doet vormt het een sluimerende langzaam verspreidende infectie waarbij eerst veel schade wordt toegebracht alvorens er merkbare pijnen ontstaan. Waar kun je het dan zoal aan herkennen?

Klachten bij de man

Zowel bij de man als vrouw kan er een witte afscheiding ontstaan uit de urineleider. Het is een wit van kleur echter kan gelig zijn. Dit lijkt ook enigszins op een druiper. Omdat het de teelballen aantast zorgt het voor pijn. Zeker als de bijbal is ontstoken dan kan het zeer pijnlijk zijn. Let wel dat het de vruchtbaarheid van de man verminderd. Ook de prostaat kan worden aangetast waardoor veel pijn kan ontstaan tijdens heb plassen. Er is veelal sprake van een verhoogde lichaamstemperatuur door invloed van de ontsteking. Ook minder goed kunnen plassen of de neiging hebben neemt toe. De klachten bij de man vallen echter relatief mee, de vrouw heeft een uitgebreide reeks aan ingrijpende aandoeningen.

Aandoeningen bij de vrouw zijn extreem

Indien de infectie tot de eileiders stijgt zorgt het ervoor dat de eileiderwanden gaan verkleven en daardoor de doorgang belemmeren. Het betekent dat de vrouw aan de aangetaste zijde onvruchtbaar is geworden mits er geen ingreep wordt gedaan. Daarnaast kunnen de volgende aandoening in volle hevigheid voordoen indien de ontstekingen compleet zijn ontwikkeld (na een periode van zonder klachten):

  • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap;
  • pijnlijk moeten plassen;
  • heftige buikpijnen, ook tijdens de menstruatie;
  • het hebben van bloedverlies buiten de menstruatie om;
  • veel witte tot gele afscheiding;
  • hoge koorts.

Om de vruchtbaarheid niet op het spel te zetten is snelle en tijdige behandeling van de aandoening noodzakelijk.


Snel laten behandelen voor zekerheid

Heb je twijfels omtrent jouw aandoening laat je altijd onderzoeken. Chlamydia kan grote consequenties hebben en zeer pijnlijk zijn. Bovendien loop je het risico om onvruchtbaar te worden. Heb je heftige buikpijn, teelbalpijn in combinatie met een afscheiding ga dan om medisch advies (klachten zijn vergelijkbaar met druiper echter de hoeveelheid afscheiding is hier minder en riekt minder). Het kan je veel ellende besparen als je snel wordt geholpen. Middels een antibiotica kuur kun je snel van de aandoening worden afgeholpen. Schakel ook tijdig medische hulp in zodat je voorkomt dat er meer ernstige schade gaat optreden.

Lees verder suggesties:

Genitale herpes en koortslip: symptomen en risico’s

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel, wat is het?

Gonorroe, het hebben van veel afscheiding: de druiper

Artikel partner:

Vruchtbaarheid, invloed van zwangerschap en miskraam!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk