Hoe kom je van de hik af

Hoe kom je van de hik af

We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: de hik. De hik is niet iets ernstigs. Toch kan het behoorlijk vervelend zijn als je er last van hebt, zeker als het lang duurt en je maar geen controle er over krijgt. De ene persoon heeft vaker last van de hik dan de ander. Hier is tot op heden nog geen verklaring voor gevonden. Wat we wel weten, is dat de kans op de hik groter is tijdens specifieke situaties. Daar gaan we hieronder dieper op in, waarbij we je ook laten zien wat je kunt doen om de hik te voorkomen en wat je kunt doen om sneller van de hik af te komen.

Hoe ontstaat de hik?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van het ontstaan van de hik. Hierbij trekt je middenrif samen, wat de grote spier is tussen de longen en je buik. Ten eerste komt hikken geregeld voor als je alcohol geconsumeerd hebt. Dit is dus geen ding uit stripverhalen of komedies, je kunt oprecht de hik krijgen van alcohol. Het niet drinken van alcohol is dan ook een goede manier om de hik te voorkomen. Andere dranken die zorgen voor problemen zijn koolzuurhoudende dranken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld cola, sinas of cassis. Wederom is het hierbij van de persoon afhankelijk of de hik ontstaat of niet.

Een andere situatie waarbij je last kunt krijgen van de hik is wanneer je te snel iets eet of drinkt. Dit is de situatie die het vaakst voor komt. Je eet net iets te snel en je lichaam compenseert dit door te hikken. In het geval van te snel eten is je maag enige tijd wat groter. Je maag kan ook enige tijd wat groter zijn in het geval je niet goed je eten gekauwd hebt. Door te kauwen, maak je jouw eten kleiner. Doe je dit niet goed, dan is het voedsel nog groot en neemt het dus meer ruimte in je maag in. Dit kan hikken tot gevolg hebben.

Wat kun je doen tegen de hik?

Ten eerste zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om de hik te voorkomen. Drink geen alcohol en, als je er gevoelig voor bent, vermijd dan dranken met koolzuur. Daarnaast loont het om niet te snel te eten. Doe op je gemak, wat als extra voordeel heeft dat je ook meer van je voedsel zult genieten. Kauw daarnaast goed. Neem hier de tijd voor, zodat je de kans op hikken kunt minimaliseren.

Alsnog kan het wel eens gebeuren dat je last krijgt van de hik. De hik is niets ernstigs, dus je hoeft in principe geen stappen te ondernemen om het te voorkomen dan wel iets te doen als je de hik hebt. Over het algemeen duurt de hik maar kort. Duurt de hik langer, dan hebben we het over uren of dagen, dan kun je het beste even een bezoekje brengen aan de huisarts. Om sneller van de hik af te komen kun je onder meer de normale ademhalingscyclus onderbreken door bijvoorbeeld je adem in te houden. Je kunt ook de nasofarynx stimuleren, bijvoorbeeld door water in de keel te gorgelen. Op de rug van je nek tikken of wrijven helpt ook. Stimulatie van de keelholte kan er ook voor zorgen dat de hik korter duurt.

Dit vind je misschien ook leuk