Hoe kunnen spanningen en rouwen ziekten veroorzaken?

Total
0
Shares
Hoe kunnen spanningen en rouwen ziekten veroorzaken?

Hoe kunnen spanningen en rouwen ziekten veroorzaken?


Spanningen en rouwen vs. rouwen

Is een familielid of partner ziek dan maken we ons daar uiteraard veel zorgen over. Die zorgen kunnen ook aanleiding zijn voor een mindere geestelijke en fysieke gesteldheid van de naaste. Oftewel door spanningen, stress, onzekerheid maar ook rouwen kan men in een negatieve spiraal terechtkomen. Hoe kunnen onzekerheid en rouwen aanleiding zijn voor aandoeningen of ziekten?


Invloed van ongerustheid

Is een familielid of partner ziek dan zullen de naasten uiteraard zeer bezorgd zijn. Men denkt vaker over die persoon en de ziekte na. Gaat het om ernstige ziekten zoals kanker dan is de onzekerheid eveneens groot. De behandeling kan tot herstel maar ook het overlijden leiden. Die omstandigheid geeft veel stress voor iedereen waardoor ook lichamelijke problemen kunnen voordoen.

Spannende tijden

Als men niet weet hoe het met de dierbare gaat aflopen zal het continu spannend zijn. Men denkt aanhoudend over de omstandigheid na en dat heeft zijn weerslag op de gesteldheid van de persoon. Spanningen houden in dat men extra gestrest is waardoor zuren gaan opbouwen en kramp met pijntjes veroorzaakt. Daarnaast kan het emotioneel ook teveel worden. Er wordt verondersteld dat men er maar mee om moet kunnen gaan en de meesten kunnen dat ook. Toch geldt dit niet voor iedereen juist omdat de emoties de overhand nemen. De spanningen kunnen teveel worden. Het houdt in dat men eerder geneigd is om aanhoudend te roken of dat men eerder naar de fles grijpt. Dit kan tijdelijk of soms aanhoudend grote invloed op lichamelijke processen hebben. Bovendien kan het hart- en vaatziekten triggeren.

Sterfgeval

Is men oud dan is het overlijden veelal een logisch gevolg. Oftewel familieleden houden er rekening mee. Is men echter ziek dan weet men niet wat de uitkomst zal zijn. Onzekerheid zorgt ervoor dat de spanningen groot zijn. Er is een reële kans dat de zieke werkelijk komt te overlijden. Die omstandigheid geeft uiteraard een heftige schok, zeker als het onverwachts komt. Dit kan ook naar aanleiding van een verkeersongeval komen. Indien iemand uit het leven wordt gerukt zal het ernstige emotionele reacties geven.


Rouwen en zelf ziek worden

Het gemis van de partner of familielid kan een grote impact op het leven hebben. Zeker als men plotsklaps uit het leven wordt gerukt kan de schok des te heftiger zijn. Is de persoon al langdurig ziek geweest voor het overlijden dan leven de naasten er als het ware naar toe. Eén en ander kan een langdurig rouwproces betekenen waardoor de achterblijver(s) overmatige emotionele stress kunnen ervaren. Die situatie kan soms een jaar of langer aanhouden en zal dus altijd impact hebben. Het vormt de aanleiding voor opbouw van spanningen en zuren in het lichaam. Door stress kan men overspannen raken of een burn-out krijgen waarbij men potentieel een depressie kan krijgen.

Ontspanning

Om goed door voorgenoemde omstandigheid te komen is het van belang om voldoende te ontspanning te nemen. Het is logisch dat men zich zorgen maakt echter het is ook belangrijk om aan de eigen gezondheid te denken. Stress en spanningen moeten de gelegenheid krijgen om het lichaam te verlaten. Rust en andere leuke dingen doen blijven belangrijk. Ook moet men gezond blijven eten, waarnaast men zo goed als mogelijk roken en veel drinken moet vermijden. Let wel ook praten over de situatie kan helpen juist omdat men de zorgen deelt.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk