Hoe ziet het glutenvrij dieet eruit? Invloed van coeliakie

Total
0
Shares
Hoe ziet het glutenvrij dieet eruit? Invloed van coeliakie

Hoe ziet het glutenvrij dieet eruit? Invloed van coeliakie


Coeliakie en het glutenvrije dieet

Heb je last van coeliakie dan reageren de darmen zeer pijnlijk op de inname van gluten. Aan het overgrote deel van het bestaande voedsel zijn granen toegevoegd waardoor het voor de gluten-intolerante persoon lastig is om gezond te kunnen eten zonder dat er complicaties optreden. Wat houdt de pijnlijke aandoening in en welke producten moet je kiezen binnen een glutenvrij dieet?


Wat houdt het in?

Neemt de persoon voedsel in dan zullen de darmen er heftig op gaan reageren. Zodra de dunne darm voedsel uit de maag krijgt ontstaat een zeer pijnlijk effect doordat het slijmvlies beschadigd raakt en de darm er heftig op gaat reageren met kramp. Die combinatie zorgt ervoor dat men ernstige overheersende pijnen kan hebben zolang het voedsel niet de dunne darm is gepasseerd. Let wel dat de maag traag voedsel afgeeft aan de darmen en daardoor kan de pijnlijke aandoening langdurig aanhouden.

Ongewenste eiwit in granen

Op het land geteelde gewassen zoals gerst, rogge en tarwe bestaan deels uit een eiwit geheten gluten. Dit is de boosdoener waardoor de dunne darm met veel pijn reageert. Oftewel alle producten gemaakt van deze graanproducten kan men niet eten om te voorkomen dat de dunne darm pijnlijk gaat reageren. Dit houdt in dat veel producten ongeschikt zijn voor inname omdat de darmen ervan beschadigen en er ernstig op reageren. Het is dus van belang om selectief boodschappen te doen zodat je alleen maar geschikte producten zonder het eiwit koopt. Waar moet je op letten?

Kiezen van volwaardige ingrediënten

Het is belangrijk dat je volwaardige producten koopt. Het houdt in dat je nog niet verwerkte ingrediënten neemt zoals vers vlees, groente, fruit, de meeste zuivelproducten, noten, vis, rijst, enzovoorts. Oftewel er zijn geen aanvullende elementen aan toegevoegd waardoor het voor jou persoonlijk geschikt is om in te nemen. Veelal is het bij deze producten direct duidelijk dat je het kunt innemen omdat het niets met graan producten heeft te maken. Dit wordt anders als je koekjes, brood, muesli’s enzovoorts wilt innemen. Hoe kun je dan een passende keus maken?


Herkennen van het product?

Een handige manier om gezonde samengestelde producten te herkennen waarin geen gluten zijn toegepast is middels het opschrift “glutenvrij” of de doorgestreepte aar. Indien dat het geval is dan wordt aan de Europese regelgeving voldaan aangaande het vermijden van graanproducten of het gebruik van gezuiverde melen. In de producten met dit teken zitten gegarandeerd geen glutensporen en daar kun jij handig van profiteren. Let op het teken of koop slechts volwaardige producten zodat je zeker weet dat je glutenvrij eet.

Levenslang innemen

Is eenmaal coeliakie aangetoond dan zullen de darmen levenslang pijnlijk reageren op gluten. Oftewel je moet altijd erop letten wat men inneemt qua voedsel. Het is de ervaring dat het veelal een jaar duurt voordat men compleet onder de knie heeft welke producten geschikt zijn om te nuttigen. Let dus op bij de boodschappen en neem volwaardige ingrediënten tezamen met glutenvrij gegarandeerde producten.

Lees verder suggesties:

Het kauwdieet om veel af te vallen: de werking van speeksel

Artikel partner:

Pijnlijke vertering voedsel dunne darm: glutenvrij dieet
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk