Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen

Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen

Wat kun je aan een hoge bloeddruk doen

Het hebben van een hoge bloeddruk is voor veel artsen reeds aanleiding om te adviseren om de levensstijl te verbeteren. De gezondheid staat namelijk bij het hebben van de aandoening op het spel doordat vele hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Waardoor wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt en wat kun je zelf doen?

Voedselinname, gewichtstoename en aderverkalking

Vet eten en cholesterol komen veelal rechtstreeks in de bloedstroom zodat het wordt vervoerd naar opslagplekken in het lichaam. Reserve toename van vet zorgt ervoor dat we dikker worden. Bijkomstigheid is dat ook een deel van de vetten in de aderen gaan aankoeken. Dit wordt ook wel de fatty streak genoemd waarbij de diameter van de ader kleiner wordt doordat de overgelegen zijden van de wand geleidelijk aan dichter naar elkaar groeien. Het wordt aderverkalking genoemd waardoor het hart harder moet pompen om hetzelfde resultaat te kunnen bereiken.

Zoute kant en klare maaltijden met magnetronvoedsel

Een belangrijke factor waarom we aankomen is dat we houden van een snelle hap passend bij het drukke leven. Reeds geprepareerd voedsel bevat veel zout waardoor het voedsel relatief langer houdbaar is. Dat houdt ook in dat ons lichaam relatief teveel zout binnenkrijgt waardoor we extra veel vocht gaan vasthouden. Dit is uiteraard vocht uit water maar ook vocht uit ingenomen vetten. Het zorgt ervoor dat we bij een ongezonde levensstijl versneld qua omvang kunnen toenemen.

Roken en vaatwijdte vernauwing

Iedereen weet dat roken de gezondheid schaadt. Het geeft naast verhoogde kans op kanker ook een een hogere bloeddruk. Door het nicotine aandeel worden bloedvaten vernauwd en moet het hart dus harder werken. Zeker de combinatie met voorgaande factoren zorgt ervoor dat de kans op ziekten wordt verhoogd.

Alcohol versnelt de hartslag

De inname van alcohol zorgt ervoor dat er meer adrenaline in het lichaam komt omdat alcohol in gifstoffen wordt afgebroken. De afvoer daarvan moet versneld gaan via de lever. Daarnaast zorgt adrenaline ervoor dat alles sneller gaat in het lichaam, ook om het bedwelmende effect tegen te gaan. Door verlies van veel vocht via de urine raakt men in combinatie met de versnelde hartslag dronken. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk hoger ligt dan normaal.

Consequenties

Verhoogde bloeddruk in combinatie met overgewicht, roken en stevig alcohol gebruik verhoogt de kans op trombose. Het is de aandoening waarbij het bloed de neiging heeft om te gaan klonteren, waarna het bloedpropje  in de bloedsomloop terecht kan komen. In combinatie met voorgenoemde aderverkalking kunnen plaatselijk bloedverstoppingen ontstaan waardoor bijvoorbeeld een hartaanval, beroerte, TIA, herseninfarct of longembolie kunnen voorkomen. Deze vormen de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld. Wat kun je doen om je gezondheid te verbeteren?

Combinatie met schildklierproblemen

Heb je een conditie aan de schildklier dan raakt de stofwisseling in onbalans. Het lichaam kan veel gewicht aankomen bij weinig voedselinname doordat het metabolisme ongunstig werkt. Indien de schildklier niet goed werkt neem je medicatie in geheten Thyrax om de hormonen op orde te krijgen. T3 en T4 hormonen zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling en worden met die medicatie aangevuld. Toch zal het lichaam altijd ongunstig blijven reageren. Het resulteert in gewichtstoename, verhoogde bloeddruk en verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Bloeddruk verlagen, hoe doe je dat

Om de bloeddruk te verlagen moet je uiteraard letten op wat je allemaal inneemt. Je levensstijl bepaalt hoe hoog je bloeddruk is. Volg de volgende tips om snel de juiste kant op te gaan:

  • fruit en noten als snack: zorg er altijd voor dat je gezonde snacks maakt van zuivel met fruit en meeneemt naar het werk. Een tien en drie uurtje naast de gewone beperkte gezonde maaltijd is goed;
  • eten: stel iedere dag zelf gezonde voedzame maaltijden samen, gemaakt van verse groente, zuivel, noten, vis, traagverbrandende koolhydraten, mager vlees. Lekker eten is belangrijk en dat kan ook door verkeerde ingrediënten te mijden. Let op volwaardige producten en vermijdt alles wat vooraf is klaargemaakt;
  • thee: drink brandnetelthee omdat het vocht afdrijvend werkt waardoor gifstoffen worden afgevoerd. Het zorgt ervoor dat ontstekingen minder worden of worden voorkomen. Daarnaast heeft het een bloeddruk verlagend effect;
  • thee: drink rooibosthee omdat het rustgevend werkt en goed is voor de bloeddruk;
  • roken en drinken: het bevat schadelijke stoffen voor het lichaam. Stop met roken en beperkt alcohol tot een glaasje per dag en niet meer;
  • frequentie eten en bewegen gecombineerd belangrijk: om de stofwisseling positief te bevorderen moet je vaker per dag gezond eten. Een werkende maag bevordert adrenaline en aminozuren aanmaak. Door geleidelijk te eten ga je effectiever om met voeding en energie. Aanvullend extra bewegen zorg ook voor een gunstige stimulering van het metabolisme.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk