Invaliditeit door slechtwerkende alveoli (longblaasjes)

Total
0
Shares
Invaliditeit door slechtwerkende alveoli (longblaasjes)

Invaliditeit door slechtwerkende alveoli (longblaasjes)


Aandoeningen aan de longen

Om goed te kunnen functioneren hebben spieren en organen voldoende zuurstofrijk bloed nodig. De alveoli hebben tot taak om kooldioxide uit het bloed te halen en zuurstof er vervolgens weer aan toe te voegen. Het is dus noodzakelijk dat deze functie niet wordt belemmerd. Indien het niet goed werkt kan het potentieel invaliditeit in de hand spelen en kan het mogelijk overlijden tot gevolg hebben. Wat kunnen de oorzaken zijn van minder goede ademhaling en welke aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de ademhaling wordt belemmerd?


Vocht en vloeistof tussen de longvliezen

Tussen de longen en de omringende thorax heerst normaal gezien een vacuüm toestand. Het zorgt ervoor dat de longen compleet van de ruimte gebruik kunnen maken. Door een beschadiging hieraan kan lucht in de ruimte komen waardoor een klaplong ontstaat. Daarnaast kunnen meerdere lichaamsproblemen er voor zorgen dat vocht hierin terechtkomt. De lucht- of vloeistofdruk verslechtert de ademhalingscapaciteit aanzienlijk aangezien de longcapaciteit wordt beperkt. Het kan worden hersteld middels een vocht- of vloeistofdrain aan te leggen.

Longontsteking

Een ontsteking aan de longen kan na een stevige verkoudenheid gebeuren maar het kan ook voorkomen door een interne ontsteking of infectie van de slijmvliezen. Het zorgt voor aanvullende slijmen oftewel sputum in de longen waardoor de toegang naar de alveoli wordt belemmerd. Daardoor kan de ademhaling aanzienlijk worden belemmerd. Het is van wezenlijk belang dat de longontsteking compleet wordt uitbehandeld omdat er een goede kans op herhaling bestaat. Vaak kan bij onvoldoende behandeling de longcapaciteit niet volledig herstellen.

Oedeem (vocht achter de longen)

Indien het hart niet optimaal functioneert kan er een doorstromingsprobleem ontstaan naar de linker hartkamer. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk lokaal veel hoger is waardoor de druk op de longen toeneemt. De alveoli staan rechtstreeks in verbinding met de bloedsomloop omdat het verantwoordelijk is voor de uitwisseling van gassen. Neemt de druk toe dan kan vloeistof uit het bloed in de longblaasjes sijpelen waardoor op kleine schaal verdrinking ontstaat. Steeds meer kleine longblaasjes worden op die manier aangetast waardoor de ademcapaciteit verder afneemt.


Fibrose

Dit is de aandoening waarbij het longweefsel qua vorm verandert en als het ware oprekt. De omvang van het weefsel neemt toe waardoor de tussengelegen openingen naar de longblaasjes en de alveoli zelf onder druk komen te staan. Het houdt in dat er minder gassen uitgewisseld kunnen worden omdat het ingeademde zuurstof de longblaasjes niet bereikt. Oftewel geleidelijk aan zullen de longen minder effectief werken waardoor ademhalingsproblemen kunnen ontstaan.

Reumatische sclerodermia aan de longen

Het lichaam is een verzameling van organen, spieren en botten welke door bindweefsel aan elkaar verbonden zijn. Dit weefsel vormt de snelweg van het lichaam voor de zenuwbanen en aderen. Het is dus van levensbelang dat het goed functioneert. Treedt reumatische sclerodermia op dan wordt dit weefsel stugger en dikker waardoor het lichaam op vele manieren minder goed functioneert. Indien het de longen treft neemt de beweeglijkheid af waardoor de mate van ademhaling afneemt. De longen dienen vervangen te worden aangezien er invaliditeit optreedt en potentieel het overlijden tot gevolg heeft.

Zeker deze laatste aandoening betreft een progressieve verslechtering van de ademhalingscapaciteit waardoor het algehele functioneren wordt beperkt. In alle omstandigheden dient snel de juiste medische behandeling te worden opgestart zodat de longcapaciteit zo goed als mogelijk wordt hersteld.

Lees verder suggesties:

Longabces kan stinkend slijm, geurend sputum geven

Artikel partner:

Ademhalingsproblemen: Wat kunnen de aandoeningen zijn als je niet meer goed ademt?
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk