Longabces kan stinkend slijm, geurend sputum geven

Longabces kan stinkend slijm, geurend sputum geven

Heb je moeilijkheden met ademen, moet je hoesten en komen er slecht geurende slijmen vrij dan heb je vrij zeker te maken met een longabces. Ongewenste bacteriën zijn de longen binnengedrongen waarna een infectie aan het longslijmvlies is ontstaan. Het tekent zich bij een foto altijd helder af als een donkere vlek en kan dus snel worden herkend. Waardoor wordt het veroorzaakt, waarom geeft het stinkend slijm en waarom is tijdige behandeling noodzakelijk?

Hard hoesten als oorzaak

In de keel zitten bacteriën welke de algehele gezondheid in die regio goed houden. Deze bacteriën komen echter niet van nature voor in de longen. Indien men bij hard inademen zoals bij overmatig hoesten de bacteriën kan mee vervoeren komt het in het slijmvlies van de longen terecht. Eenmaal daar aangekomen staat de bacterie niets in de weg om te vermenigvuldigen en te groeien.

Verminderde longinhoud door abces

De bacterie kan in de longen ongestoord groeien en samenklonteren. Het resulteert in een aangetast deel van de longen waardoor de longinhoud strikt genomen afneemt. De persoon kan minder goed ademen waarbij mogelijk pijnen kunnen ontstaan. De veroorzaakte abces zorgt er aanvullend voor dat pus in de longen terecht kan komen waardoor het sputum (diep zittend slijm) wordt geïnfecteerd. Het zorgt ervoor dat er veel slijmen kunnen ontstaan welke relatief stug zijn. Omdat de ademhaling wordt beperkt door minder longinhoud en afdekking van de alveoli middels slijm zal de hoestreactie opgang komen.

Het hoesten van riekende slijmen

Voorgaande omstandigheid zal resulteren in stevig moeten hoesten. Dit kunnen behoorlijke aanvallen zijn aangezien de slijmen van zeer diep uit het lichaam opgehoest moeten worden. Daarbij gaat het om stug slijm wat extra lastig omhoog komt. Komt het eenmaal wel via de hoest los en wordt het opgehoest dan ruikt het zeer onprettig. Ten gevolge van de longabces is het slijm geïnfecteerd waardoor het ontzettend riekt en je mogelijk misselijk kunt worden. Dit is een typisch kenmerk van een diepzittend abces. Het is noodzakelijk dat je bij het hebben van slecht ruikende sputum medisch onderzocht wordt.

Antibiotica of bronchoscopie

Omdat er een concentratie van ongewenste bacteriën in de longen aanwezig is – en de omvang groeit – dient hier altijd tegen opgetreden te worden. Het zal op een foto van de longen als een afgebakend donkere vlek te zien zijn en is snel herkenbaar. Het betekent dat het dient te worden verwijderd. Meest logische oplossing is om een antibiotica kuur te volgen. Relatief snel kunnen daarbij goede resultaten worden geboekt. Daarbij is het afhankelijk van de grootte van het abces of er lichte of zware antibiotica moeten worden gebruikt. Mocht dit niet helpen of is het aangetaste gebied te groot dan kan een bronchoscopie worden toegepast. Daarbij wordt het aangetaste materiaal stukje bij beetje verwijderd.

Laat je onderzoeken

Heb je twijfels omtrent wat je aan je longen hebt ga dan altijd bij twijfel naar een longarts. Er kan sprake zijn van een ingrijpende aandoening. De groei van de longabces dient altijd tijdig en adequaat behandeld te worden om erger te voorkomen. De longinhoud neemt in hoog tempo af waardoor de ademhalingscapaciteit sterk achteruit gaat. Laat je onderzoeken als je riekend slijm ophoest aangezien er inwendig iets aan de hand is.

Video over een longabces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk