Lymfeklier kanker

Total
0
Shares
Lymfeklier kanker

Lymfeklier kanker


Vermoedt u dat u of iemand in uw omgeving lymfeklierkanker heeft?

Lymfeklierkanker, oftewel een kwaadaardig lymfoom. Een ziekte die verschillende varianten kent, iedere variant heeft een eigen behandelpatroon. Deze ziekte wordt onderscheden in twee soorten: het Hodgkinlymfoom en alle andere varianten worden het non-Hodgkinlymfoom genoemd.

Verschijnselen lymfeklier kanker

Net zoals andere soorten van kanker, kunt u lymfeklierkanker herkennen aan een aantal verschijnselen. Veel mensen die lymfeklierkanker hebben waren vooral erg vermoeid en hadden last van algehele misselijkheid. Maar er zijn ook nog andere verschijnselen die zich kunnen voordoen zoals:

  • nachtzweten,
  • gewichtsverlies
  • zonder een duidelijke oorzaak,
  • maagpijn,
  • kortademigheid,
  • koortsaanvallen of
  • pijnloze zwellingen in de hals, oksel of liezen.


Diagnose kanker

De diagnose wordt gesteld door middel van een onderzoek van een biopt dat is afgenomen uit de afwijkende lymfeklier of het aangedane orgaan. Wanneer de diagnose gesteld is volgen er nog meer onderzoeken. Door deze onderzoeken kan de arts vaststellen in welk stadium de ziekte zich bevindt. Dit is belangrijk om te weten vanwege de behandeling.

Deze ziekte kent vier verschillende stadia. In het eerste stadium heeft de kanker zich beperkt tot 1 of meerdere lymfeklieren in hetzelfde gebied. In het tweede stadium zit de kanker in meerdere lymfekliergebieden, maar nog wel aan dezelfde kant van het middenrif. In het derde stadium heeft de kanker zich verspreid in meerdere lymfekliergebieden, onder en boven het middenrif. En in het laatste stadium heeft de lymfeklierkanker zich verspreid in organen die niet bij het lymfeklierstelsel horen, of het zit in het beenmerg.

Behandelingen kanker

De behandeling begint bij een aantal onderzoeken. Deze onderzoeken bestaan onder andere uit een anamnese, beenmergonderzoek, CT-scan en een bloedonderzoek. Uit alle onderzoeken wordt vastgesteld in welk stadium de ziekte zich bevind, en welke behandeling daar bij past. De behandeling van lymfeklierkanker kan bestaan uit 1 soort therapie, of uit verschillende therapieën bij elkaar. Een aantal van de behandelingen zijn bestraling, chemotherapie en stamceltransplantatie.

Kans op genezing

De kans op genezing van deze ziekte bestaat uit een aantal factoren. Deze kans wordt berekend op basis van het type lymfeklierkanker, de snelheid van de groei, de conditie van de patiënt en het stadium waar de kanker zich in bevindt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk