Onderschatte probleem van B12 deficiency, invloed van tekort

Total
0
Shares
Onderschatte probleem van B12 deficiency, invloed van tekort

Onderschatte probleem van B12 deficiency, invloed van tekort


Onverklaarbare aandoeningen door een B12 deficiëntie / tekort

Het lichaam draait op meerdere essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitaminen zodat vele processen zonder problemen kunnen worden afgewikkeld. Indien er een tekort in één of meerdere stoffen ontstaat dan kan dat leiden tot enkele of juist een reeks van problemen. Eén specifieke en zeer belangrijke stof is de B12 vitamine. Wat kunnen de klachten bij een deficiency zijn en wat kan er worden gedaan?


Wat voor functie heeft de stof?

Deze vitamine geheten cobalamine ligt ten grondslag aan de vorming van rode bloedlichaampjes waarbij ijzer elementen en hemoglobine kunnen worden gekoppeld aan zuurstof om het vervoer door het lichaam te verzorgen. Een belangrijke stof dat hierbij eveneens van belang is, is B11 oftewel foliumzuur. B12 is een zeer belangrijk ingrediënt voor het lichaam om alle delen van het lichaam voldoende zuurstofrijk bloed aan te kunnen leveren. Daarnaast zorgt het voor een goed werkend zenuwstelsel zodat neurotransmitters goed hun werk kunnen doen. Bovendien geeft het vorm aan de menselijke DNA structuur. Indien er een tekort ontstaat zal het op vele vlakken een behoorlijke impact hebben op het wezenlijke van de mens. De mens kan langdurig door blijven draaien indien er sprake is van een tekort waardoor de gevolgen zich pas op een veel later tijdstip openbaren. Dit betekent dat een tekort aan cobalamine een sluimerende aandoening is waardoor het lichaam geleidelijk aan steeds minder effectief gaat functioneren tot er ernstige problemen of klachten voordoen. Let wel dat er nog geen sprake hoeft te zijn van bloedarmoede voordat er klachten optreden.

Een tekort kan onder onverklaarbare aandoeningen vallen

Een miljoen mensen in het land hebben aandoeningen en/ of klachten waarvoor geen medische verklaring is. Dat betekent dat iedereen praktisch gezien wel mensen moet kennen met dergelijke klachten, terwijl er geen oorzaak valt aan te wijzen. Veelal kunnen er twee hoofdoorzaken worden aangewezen indien het niet verklaarbaar is:

  • er is een onverwerkte emotionele ervaring in het onbewust opgeslagen waardoor stress in het lichaam wordt veroorzaakt. Je bent moe, draait in je hoofd, steeds erger wordende pijnen, enzovoorts. Dit kan worden veroorzaakt door psychische problemen ten gevolge van een verdrongen verleden. Psychische bijstand kan noodzakelijk zijn;
  • er is sprake van een chronisch tekort van B12 vitamine. De zenuwbanen functioneren niet optimaal en geven verkeerde signalen af. Daarnaast kunnen er bij reproductie van cellen fouten ontstaan in de DNA structuur. Het kan vergaande gevolgen hebben op het functioneren van het lichaam.

Wat kunnen de klachten zijn?

Ieder persoon is weer anders en een tekort uit zich dan ook verschillend. Omdat deze vitamine dermate belangrijk is voor het functioneren van het lichaam kunnen er strikt genomen op ieder vlak problemen ontstaan. Dit geldt zowel voor fysieke, zenuwbaan gerelateerde en geestelijke aandoeningen. Wat kun je zoal aan symptomen krijgen?:

  • fysieke klachten waarvan de lijst zeer uitgebreid is. Hier noemen we de meest belangrijke: spierpijn en verminderde kracht, vermoeid zijn, veel willen slapen, minder trek aan eten (verlies aan gewicht), misselijk, apart gevoel in de mond, afwijkende menstruatie en afwijkende pijnen daarbij, bleek zijn en het koud hebben, haaruitval, gewrichtspijnen vergelijkbaar met artrose, ernstige hoofdpijn, oorsuizingen en trekkende spieren;
  • zenuwbaan gerelateerd: je kunt de oriëntatie verliezen waarbij je onbedoeld tegen objecten en anderen aanloopt, struikelen, onhandig zijn, of zonder aanleiding vallen. Je kunt verlies aan concentratie hebben, verlies van geheugen en kun je lastig op de juiste woorden komen. Daarnaast kunnen de ledematen vreemd, dof, tintelend aanvoelen;
  • geestelijke aandoeningen: je bent snel geïrriteerd of prikkelbaar, maar kunt ook in jezelf teruggetrokken zijn. Het kan leiden tot een afgezonderd gevoel met depressiviteit of dementie achtige klachten tot gevolg. Ook reageer je anders dan normaal, of ben je totaal ongeïnteresseerd in de rest van de wereld. Waan ideeën, paranoia en psychose kunnen van toepassing zijn.

Let wel voorgaande lijst is slechts een beperkte opsomming van wat je allemaal door een tekort kunt oplopen. Laat je vitamine serumwaarde testen om er zeker van te zijn dat je klachten niet door het deficiëntie wordt veroorzaakt.


Preventieve inname van vitamine pillen

Ieder lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vitaminen nodig. Soms is dat meer dan gemiddeld en krijg je onvoldoende van de stof via eten binnen. Het is daarbij ook van belang wat voor eten je neemt. Reeds geprepareerd – lees niet vers – voedsel heeft relatief minder vitaminen dan we nodig hebben. Heb je een levensstijl waarbij je de voorkeur geeft aan een snelle hap dan benadeel je de inname van noodzakelijke vitaminen. Ook het gemis aan geregeld fruit en groeten kan van invloed zijn. Binnen ons hectieke dagelijkse leven gaat alles snel en moet ook eten gemakkelijk naar binnen worden gewerkt. Heb je geen tijd om zelf volledige maaltijden klaar te maken neem dan dagelijks op zijn minst een 100% vitamine pil in zodat je preventief altijd voldoende vitaminen binnenkrijgt.

Wat als je al klachten hebt?

Een grote groep mensen heeft klachten waaraan geen oorzaak valt te verbinden. Het is dan eveneens belangrijk om de psychische kant en aanwezige hoeveelheid vitaminen te onderzoeken. Het kan zijn dat er sprake is van onverwerkte gebeurtenissen, maar het kan ook komen door te weinig vitaminen. Laat je zonder meer testen op B12 tekort omdat je snel weet of de klachten daardoor komen. Is dat niet het geval dan kun je altijd nog onderzoeken of er psychisch diepere redenen aanwezig zijn.

Lees verder suggesties:

De invloed van teveel zout op het lichaam

Niet kunnen slapen door je benen, oorzaken en oplossingen

Hoge bloeddruk, oorzaken, risico’s en hoe te verlagen

Drink volop melk bij schildklierproblemen

Artikel partner:

B12 tekort als oorzaak onverklaarbare aandoeningen

Bron:

http://stichtingb12tekort.nl/b12-tekort/symptomen/
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk