Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen

Total
0
Shares
Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen

Pijnlijk plassen door geslachtsdeel problemen


De oorzaken van pijnlijk moeten plassen

We gaan er altijd vanuit dat ontlasting en urineren automatisch verloopt en zonder problemen. Toch kunnen er meerdere aandoeningen aan de schede of penis voordoen waardoor het plassen aanzienlijk wordt benadeeld. Denk aan een seksueel overdraagbare aandoening of het hebben van een inwendige aandoening. Wat kunnen de klachten zijn en waardoor wordt het veroorzaakt?


Een SOA

Verminderd goed kunnen plassen of een schraal gevoel aan de plasbuis hebben kan worden veroorzaakt door een blaasontsteking (gewoonlijk veroorzaakt door onjuist schoonmaken). Indien er echter inwendig andere pijnen voorkomen kan het komen door een SOA. Denk bijvoorbeeld aan Chlamydia of een druiper. Dit is een inwendig opstijgende infectie veroorzaakt door een overdraagbare bacterie. In eerste instantie zal het een niet merkbare aandoening zijn zodat het stilletjes in het lichaam verspreid. Het kan ervoor zorgen dat de man bijbalpijn en de vrouw eileiderverklevingen. Ook kan het bij geslachtsgemeenschap pijn doen. De SOA’s kunnen voor een gedeeltelijke of gehele onvruchtbaarheid zorgen. Het is dus noodzaak om altijd snel de aandoening te behandelen. De drie aandoeningen dienen te worden behandeld met een antibiotica kuur.

Gruis en steentjes

De nieren halen schadelijke stoffen uit het bloed welke worden afgevoerd via de urine. Omdat het vele mineralen betreft kunnen die ook gaan samenklonteren en groot worden. Het kan resulteren in klontjes of steentjes in de urine welke pijn kunnen doen of een opstopping verzorgen. Het kan pijn in de urineleider veroorzaken doordat het gruis vast komt te zitten. Het kan een langdurig probleem veroorzaken in de urineleider waardoor veel pijn kan worden veroorzaakt. Het plassen verloopt lastig waarbij de drang toeneemt echter er weinig plas uitkomt. Klein gruis dient te worden uitgeplast door voldoende water te drinken. Grote nier- of blaasstenen kunnen de normale weg niet vervolgen en dienen te worden verwijderd. Dit kan middels het verpulveren van de steentjes zodat het kan worden uitgeplast.

Vergroeide prostaat

Naarmate de man ouder wordt neemt het formaat van de prostaat toe. Het kan betekenen dat het nabijgelegen weefsel gaat verdrukken zoals de blaas. De druk neemt dus meer en meer toe waardoor de spanning op het omringende weefsel komt te staan. Het kan incontinentie of het druppeleffect veroorzaken waarbij de blaas nooit compleet wordt geleegd. Het kan resulteren in het afscheuren van kleine bloedvaatjes waardoor de plas dieprood kan kleuren. Het zal zondermeer een geschrokken reactie geven en kan bij een bepaald deel van de mannen voorkomen. Daarbij is het van belang om ernstige aandoeningen verder uit te sluiten. Medisch onderzoek is van belang zodat het juiste behandeltraject in gang kan worden gezet.


Maligne en benigne

Dit staat voor het hebben van vergroeiingen in de vorm van een gezwel. Het kan goedaardig zijn (benigne) waardoor overig weefsel en organen in de verdrukking komen. De nood om te plassen zal er regelmatig zijn. Omdat het gezwel continu groter kan worden is het wel van belang om het te verwijderen omdat klachten in toenemende mate toenemen. Maligne daarentegen tast het omringende weefsel aan waardoor de kanker steeds verder in omvang toeneemt. Indien het in de bloedstroom terecht komt zal het versneld de rest van het lichaam aantasten. Dit is de reden waarom blaasproblemen door een specialist moet worden onderzocht om kanker uit te kunnen sluiten.

Bij meerdere aandoeningen is het belangrijk om aanvullend advies in te winnen. Zeker als er sprake is van inwendige pijnen. Gaat het gecombineerd met een toenemende noodzaak om te plassen mogelijk tezamen met bloed laat je dan medisch adviseren. Ga naar de huisarts en leg je klachten bij pijnlijk plassen altijd voor zodat je de juiste behandeling snel krijgt. Daarmee kan erger worden voorkomen.

Lees verder suggesties:

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel, wat is het?

Witte zeep of korreltjes onder de voorhuid, wat is smegma

Gonorroe, het hebben van veel afscheiding: de druiper

Het opstijgende Chlamydia bacterie, risico voor vruchtbaarheid

Genitale herpes en koortslip, symptomen en risico’s

Artikel partner:

Geregeld moeten plassen, waarom heb je er last van?
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk