Prostaatonderzoek

Total
0
Shares
Prostaatonderzoek

Prostaatonderzoek


De prostaat

Het orgaan ter grootte van een walnoot, dat rondom het bovenste deel van de urinebuis ligt, is de prostaat. De prostaat zorgt ervoor dat de zaadcellen goed vervoerd worden en in leven blijven buiten het lichaam. Om deze functie goed uit te kunnen voeren maakt de prostaat een licht zure, witte vloeistof aan. Ook helpt de prostaat bij de stuwing van sperma bij de ejaculatie.


Verandering van de prostaat

Bij mannen van middelbare leeftijd en ouder verandert de prostaat. De prostaat kan groter worden en de omringende spieren slapper of juist overactief. Dit kan voor klachten zorgen, zoals:

  • vaak moeten plassen,
  • het gevoel hebben niet goed te kunnen leegplassen,
  • een zwakkere urinestraal,
  • urineverlies
  • en nadruppelen.

Het prostaatonderzoek

Zoals eerder genoemd ligt de prostaat rondom het bovenste deel van de urinebuis. Dit betekent dat de prostaat vlakbij de blaas en het rectum ligt. Dit zorgt ervoor dat dit orgaan, zonder het lichaam open te moeten maken, goed gevoeld kan worden. Prostaatonderzoek bestaat dan vaak ook uit rectaal onderzoek, maar ook uit bloedonderzoek, zoals hieronder uitgelegd wordt.

Bent u een man van met een leeftijd van 50 of ouder en heeft u prostaatklachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een huisarts en mogelijk een prostaatonderzoek te plannen. Dit zal duidelijkheid geven over de klachten en helpen bij uw problemen.

Rectaal onderzoek

Bij het rectale onderzoek probeert een arts met een vinger via de anus de prostaat te bereiken. Een normale prostaat is een rond orgaan ter grootte van een walnoot met een gladde buitenkant. Bij oudere mannen is de prostaat vaak vergroot, dit betekent echter niet direct dat er sprake is van een prostaatcarcinoom (prostaatkanker). Ook kan er sprake zijn van een onregelmatige, ruwe, knobbelige vorm. Dit kan wijzen op een prostaatcarcinoom, verder onderzoek is echter vaak gewenst.


Bloedonderzoek

Een tweede optie voor het onderzoeken van de prostaat is bloedonderzoek. Hierbij kijkt men naar het PSA-gehalte. PSA staat voor “Prostaat Specifiek Antigeen”. Het is een eiwit dat aangemaakt wordt door de cellen van de prostaat en kan lekken in de bloedbaan. De precieze functie van dit eiwit is niet bekend.

Een verhoging van het PSA-gehalte kan wijzen op een prostaatcarcinoom maar kan ook ander onderzaken hebben zoals een vergrote prostaat. Een verlaging van het PSA-gehalte maakt een prostaatcarcinoom minder waarschijnlijk. Prostaatkanker is dan echter nog niet uitgesloten.

Prostaataandoeningen

Bij een verhoogd PSA-gehalte of een prostaat die bij rectaal onderzoek wordt aangeduid als niet normaal wordt men vaak doorgewezen naar een specialist (de uroloog). Verder onderzoek zal dan aantonen of er sprake is van een prostaataandoening.

De meest bekende prostaataandoening is prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende soort van kanker bij Nederlandse mannen. Het is een goed te behandelen ziekte, die dan ook in de meerderheid van de gevallen genezen kan worden. Andere prostaataandoeningen zijn benigne prostaat hyperplasie (een vergrote prostaat) en prostatitis (prostaat ontsteking).

Het prostaatonderzoek van deze ziektes zal dus vaak beginnen bij de huisarts met rectaal onderzoek en bloedonderzoek en, wanneer nodig, eindigen bij een specialist in een ziekenhuis. Als u nog verder vragen hebt, neem dan gerust contact op met uw huisarts.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk