Rode huidvlekken en schilfers: wat zijn de veroorzakers?

Total
0
Shares
Rode huidvlekken en schilfers: wat zijn de veroorzakers?

Rode huidvlekken en schilfers: wat zijn de veroorzakers?


Waardoor worden rode huidvlekken veroorzaakt?

Je huid beslaat circa 1,5 tot 2 vierkante meter en dus moet je letten op een goede gesteldheid. Zo af en toe kun je rode vlekken krijgen op verschillende delen van je lichaam en daar wil je de juiste behandeling aan geven. Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je eraan doen?


Hoge koorts en vlekjes bij kind

Bij kinderen tot drie jaar kan de zesde ziekte voordoen. Het uit zich in een snel opkomende hoge temperatuur waarbij over het lichaam vele kleine rode vlekjes zijn verspreid. De aandoening stamt af van de zesde variant op het herpes virus en dient te worden uitgeziekt. Er is geen adequate manier om het te behandelen en dus zal het kind met voldoende vochtinname en dekens moeten worden ondersteund. De aandoening duurt maximaal vijf dagen waarna de temperatuur herstelt en de vlekjes vanzelf wegtrekken. In de eerste dagen zal er besmettingsgevaar zijn en dus dienen andere kleine kinderen uit de buurt te blijven. Daarna kan het kind weer aan alle andere activiteiten meedoen indien het kind zich goed voelt.

Een groter wordende cirkel

Heb je een rode cirkel op de huid waarbij de buitenrand rood is en de binnenste huid weer normaal lijkt te worden dan kunnen er twee condities aan de hand zijn:

  • ringworm infectie: de huid is aangetast door een schimmel waarop de huid is gaan reageren. Primaire oorzaak is dat de pH waarde van de huid ontregeld is waardoor de schimmel kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het resulteert in een naar buiten groeiende rode cirkel begrenzing met schilfers binnenin. De rand steekt scherp rood af aangezien het de grens vormt tussen aangetaste en nog gezonde huid. Het groeiende karakter kan een halt worden toegeroepen door anti-schimmel zalf te gebruiken of af te deppen met een azijnzuur oplossing;
  • ziekte van Lyme veroorzaakt door een beet van de teek. Het diertje is drager van de Borrelia Burgdorferi bacterie en kan in de huid komen en/ of de bloedstroom infecteren. Het resulteert in de typerende rode ronde vlek mogelijk met een beetvorm zichtbaar in het centrum. Het is een zeer ernstige aandoening en dient met spoed behandeld te worden middels een antibioticakuur om erger te voorkomen. Potentieel kan de werking van het zenuwstelsel compleet worden aangetast met ernstige complicaties van dien.

Jeukende vlekken en blaasjes

Voor het twaalfde jaar zal praktisch ieder kind te maken krijgen met waterpokken. Het veroorzakende virus neemt men echter in de huid mee waarna het op latere leeftijd wederom een aandoening veroorzaakt zijnde gordelroos. Bij beide aandoeningen vertonen jeukende vlekken met vocht gevulde blaasjes. Die omstandigheid is zeer besmettelijk voor verdere verspreiding op de eigen huid maar ook bij anderen. Het kind en volwassene moeten er alles aan doen om te voorkomen dat er wordt gekrabd. De vloeistof moet in de blaasjes blijven tot het compleet is ingedampt. Dit proces kan worden versneld door gebruik te maken van zinkzalf. Het heeft een ontsmettende, verkoelende en vloeistof verdampend effect waardoor de blaasjes snel geen vloeistof meer bezitten. Beide aandoeningen zullen binnen twee weken zijn verdwenen.


Rode stippen onder de voorhuid

Een ander veel voorkomende aandoening zijn rode vlekken onder de voorhuid en op de eikel. Uiteraard schrik je daarvan en dus wil je weten wat er aan de hand is. Enerzijds kan het komen door een SOA. Heb je onbeschermde geslachtsgemeenschap gehad dan zal veelal een antibioticakuur noodzakelijk zijn om ervan af te komen. Het kan eveneens worden veroorzaakt doordat je onvoldoende let op geregelde insuline-injectie bij diabetes. Het urine is zuurder dan normaal waardoor de pH waarde onder de voorhuid in onbalans raakt met balanitis (schimmel) tot gevolg. Anderzijds wordt de omstandigheid veroorzaakt door onjuist zeepgebruik. Was je de eikel met normale zeep en spoel je het slecht af dan kunnen de vlekken eveneens ontstaan. Ook in dit geval is er sprake van een schimmelaantasting door een verstoorde pH waarde. Je kunt het goed behandelen met antischimmelzalf zodat de pH waarde herstelt en de schimmel stopt. De rode vlekken trekken daarbij snel weg.

Huidkanker herkennen

Naast schimmels kunnen huidverkleuringen ook komen door kanker. Een moedervlek is normaal rond echter als het vergroeit en andere kleuren laat vertonen dan is er meer aan de hand. Je moet altijd oplettend zijn indien er iets aan je lichaam vergroeit. Let op vorm en vreemde kleuren of meerdere kleuren bijeen. Let ook op of er sprake is van een ophoging of juist een grillige harde wratachtige structuur. Het kan een teken van huidkanker zijn. Let dus op als huidvlekken plotseling zonder reden opkomen en veranderen. Laat je bij twijfel altijd informeren door de huisarts.

Lees verder suggesties:

Zeep kan rode vlekjes en jeuk op de eikel veroorzaken

Jeukende blaasjes, vlekken, wratjes op de eikel, wat is het?

Huidkleuren en -vlekken, wat zijn de veroorzakers van afwijkingen?

Witte huidvlekken door de zon verslechteren osteoporose

Artikel partner:

Mastocytose: bruine sproetachtige jeukende huidvlekken
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk